Fenomene meteo EXTREME şi poluarea fac bagube de sute de miliarde de dolari

Fenomenele meteorologice extreme și poluarea aerului generată de arderea combustibililor fosili au costat Statele Unite 240 de miliarde de dolari în ultimul deceniu, potrivit unui raport publicat miercuri, relatează Reuters.
Romania TV
27 sept. 2017, 17:48
Fenomene meteo EXTREME şi poluarea fac bagube de sute de miliarde de dolari

Este probabil ca acest an să înregistreze cele mai mari pierderi, în valoare estimată de 300 de miliarde de dolari, din cauza uraganelor Harvey, Irma și Maria și a unui potop de incendii produse în state vestice în ultimele două luni, conform documentului.

„Dovezile sunt incontestabile: cu cât ardem mai mulți combustibili fosili, cu atât mai repede clima continuă să se schimbe”, au scris renumiți oameni de știință în studiul publicat de organizația non-profit Universal Ecological Fund.

Costurile pentru sănătatea umană ca urmare a poluării aerului provocate de combustibilii fosili au fost în medie de 188 miliarde de dolari pe an în ultimul deceniu, conform estimărilor, în timp ce pierderile cauzate de fenomenele extreme meteorologice, cum ar fi seceta, valurile de căldură și inundațiile, au fost în medie de 52 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

Trump ar putea reduce aceste costuri de 240 miliarde de dolari, echivalentul a 1,2 procente din produsul intern brut al SUA, revizuindu-și planurile de a promova industria națională a cărbunelui și de a ieși din Acordul privind clima de la Paris agreat de 195 de națiuni, conform raportului.

„Nu spunem că toate (fenomenele meteo extreme) sunt cauzate de activitatea umană, dar acestea sunt un tip de evenimente ce par a crește în intensitate”, a declarat, pentru Reuters, Robert Watson, coautor al studiului, fost șef
al unui comitet al ONU format din oameni de știință din domeniul climei.

Temperaturile mai mari ale oceanelor, de exemplu, înseamnă mai multă umiditate în aer care poate provoca uragane. Și, ca un semn al creșterii riscurilor, au existat 92 de evenimente meteorologice extreme care au provocat pagube de peste 1 miliard de dolari în Statele Unite în deceniul până în 2016, față de 38 în anii 1990 și 21 în anii ’80, potrivit Agerpres.

Costul combinat al vremii extreme și al poluării provocate de combustibilii fosili ar urca la 360 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu, estimează studiul. Politicile pro-cărbune ale lui Trump ar putea însemna mai multă poluare, inversarea îmbunătățirilor recente ale calității aerului.

Luna trecută, Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite i-a acuzat pe oamenii de știință care au legat precipitațiile extreme record din timpul furtunii tropicale Harvey de schimbările climatice provocate de om că încearcă să „politizeze” o tragedie în curs de desfășurare, informează Agerpres.

Studiul de miercuri era în lucru de luni de zile, a replicat coautorul James McCarthy, profesor de oceanografie la Universitatea Harvard. El a spus că există dovezi tot mai mari că o renunțare la combustibilii fosili are logică din punct de vedere economic. „De ce Iowa, de ce Oklahoma, de ce Kansas, de ce Texas investesc în energia eoliană? Nu pentru că sunt interesate de creșterea nivelului mării sau a temperaturii oceanice, ci pentru că este convenabil din punct de vedere economic”, a declarat el pentru Reuters.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce studii se adaugă, de fapt, la vechimea în muncă. Mulți nu știu acest lucru – așa poți verifica dacă s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african