Un nou proiect cere DOSAR STUFOS pentru cei care vor să primească permis de portarmă

În proiectul Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind regimul armelor și munițiilor se propune o serie de schimbări. Cetăţenii români, rezidenţii statelor membre sau străinii cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, trebuie să depună un dosar stufos pentru permisul de portarmă. În plus, demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii nu vor mai beneficia de derogare privind depunerea documentelor necesare pentru autorizarea procurării, deţinerii, portului sau folosirii armelor şi muniţiilor letale.
Romania TV
31 iul. 2012, 15:35
Un nou proiect cere DOSAR STUFOS pentru cei care vor să primească permis de portarmă

În proiectul Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, republicată, se propune „eliminarea derogării în ceea ce priveşte depunerea documentelor necesare pentru autorizarea procurării, deţinerii, portului sau folosirii armelor şi muniţiilor letale, de care beneficiază în prezent demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervã sau retragere, precum şi persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice”, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ supus dezbaterii publice începând de marţi.

Proiectul prevede ca, în vederea autorizării procurării armelor letale şi obţinerii dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a acestora, cetăţenii români, rezidenţii statelor membre sau străinii cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, trebuie să depună un dosar care trebuie să cuprindă: cerere-tip, act de identitate (original şi copie), certificat medical (eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile medicale care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii, certificat de cazier judiciar, aviz psihologic (în care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii), certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor şi, după caz, permis de vânătoare, diplomă sau carnet de antrenor de tir, legitimaţie de sportiv de tir, atestat de colecţionar ori adeverinţă, eliberată de instituţia competentă în acest sens, care atestă faptul că titularul, cetăţean român sau rezident al unui stat membru, are calitatea prevăzută de lege în cazul armelor cu destinaţia apărare şi pază, pentru care persoana poate solicita numai acordarea dreptului de port şi folosire.

În această ultimă categorie intră demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor, precum şi persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază.

Afecţiunile medicale incompatibile cu calitatea persoanelor de a procura, deţine, sau, după caz, de a purta sau folosi arme letale, se stabilesc de către Ministerul Sănătaţii şi se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii, se precizează în acelaşi document.

Proiectul de act normativ urmăreşte sporirea protecţiei ordinii publice, siguranţei naţionale, vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor, precum şi simplificarea procedurilor administrative şi reducerea birocraţiei, vizând totodată eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi lucrătorilor în cadrul pieţei interne, precum şi simplificarea procedurilor administrative şi reducerea birocraţiei, se mai arată în nota de fundamentare.

Încălcarea normelor metodologice constituie contravenţii care se sancţionează cu amenzi ce pot ajunge la 10.000 de lei în cazul celor care nu depun, în termenul cerut de lege, anumite documente, potrivit proiectului de hotărâre de guvern.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele