Sindicatele din penitenciare: Toate calculele trebuie refăcute pentru aresturile de poliţie care au condiţii improprii

Ordinul ministrului de Interne prin care se stabilesc aresturile de poliţie care au condiţii improprii a fost publicat în Monitorul Oficial, iar toate calculele executării pedepselor de către deţinuţii aflaţi în custodie trebuie refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în aresturi, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Filip Stan
17 nov. 2017, 06:58
Sindicatele din penitenciare: Toate calculele trebuie refăcute pentru aresturile de poliţie care au condiţii improprii

Potrivit sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), având în vedere că acest ordin apare cu aproape o lună întârziere de la aplicarea legii recursului compensatoriu (19 octombrie), toate calculele trebuie refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în aresturi, ceea ce înseamnă că pot apărea şi alte erori de sistem şi că, cel mai probabil, vor fi cazuri de deţinuţi care ar fi trebuit deja puşi în libertate în perioada 19 octobrie-17 noiembrie.  Trebuie, de asemenea, refăcute calculele pentru liberarea condiţionată pentru toţi deţinuţii care, beneficiind de legea recursului compensatoriu, vor intra mai repede în comisiile de liberare condiţionată.
 
„Având în vedere că a fost deja un caz în care un deţinut a fost ţinut în detenţie ilegal, aşteptăm reacţia ministrului Justiţiei, cel direct responsabil de aplicarea acestei legi în bune condiţii, atunci când se va descoperi că vor fi şi alte persoane care au fost ţinute peste termenul legal în detenţie”, spun sindicaliştii din ANP, într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă.   

De asemenea, sindicaliştii din ANP continuă disputa cu ministrul Justiţiei privind numărul deţinuţilor eliberaţi din penitenciare în prima lună de la aplicarea legii recursului compensatoriu – „graţiere mascată”.  
Ei spun că doar joi au fost puşi în libertate condiţionat, ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu, 128 de deţinuţi, numărul total al deţinuţilor din penitenciare scăzând astfel la 24.336, iar acest trend se va păstra o bună perioadă de timp, pe măsură ce beneficiarii recursului compensatoriu vor fi prezentaţi comisiilor de liberare condiţionată.
 
„Cel mai probabil, Tudorel Toader va fi iarăşi surprins, însă în perioada 19 octombrie – 15 noiembrie ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu, numărul de deţinuţi din penitenciare a scăzut de la 25.798 la 24.464, conform datelor prezentate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Rezultă, deci, că au fost puşi în libertate, prin aplicarea acestei legi, un număr de 1.334 de deţinuţi, din care 674 la termen, aşa cum a precizat de altfel şi ANP. Restul de 660 au fost puşi în libertate condiţionat, aceştia intrând mai repede în comisiile de liberare tocmai pentru că le-au fost scăzute pedepsele prin recursul compensatoriu. (…) Până în 2022 majoritatea beneficiarilor acestei legi vor fi din categoria celor liberaţi condiţionat, iar acest număr va fi extrem de mare şi de nepopular, de îndată ce criminalitatea va explodă şi se va dovedi că această măsură nu are nicio legătură cu modernizarea penitenciarelor”, arată Federaţia Sindicatelor din ANP.

Sindicatele din ANP spuneau, joi, că peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună, de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, acuzându-l pe ministrul Justiţiei că dezinformează, după ce acesta afirma luni că 650 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza acestei legi.
Ministrul Justiţiei a reacţionat, spunând că aceste cifre prezentate de sindicate sunt eronate. El a anunţat, citând o adresă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că din 19 octombrie şi până în 15 noiembrie au ieşit din închisori, ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, 674 de deţinuţi.

 

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Veste uriașă pentru șoferi. Scapă de o sancțiune grea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică