Examinările de screening, probleme la identificarea sportivilor tineri cu risc de stop cardiac

Examinările de screening pentru identificarea sportivilor tineri cu risc de stop cardiac nu sunt în măsură să prevadă astfel de incidente, sugerează un nou studiu, citat joi de Reuters. Oprirea inimii în timpul practicării unui sport este foarte neobișnuită și mai puțin de 1 din 5 cazuri de stop cardiac brusc în rândul sportivilor amatori ar fi putut fi prevăzut printr-un examen de screening, spun autorii acestei cercetări realizate în Canada.
Filip Stan
17 nov. 2017, 14:45
Examinările de screening, probleme la identificarea sportivilor tineri cu risc de stop cardiac

Rezultatele noastre indică faptul că moartea subită cardiacă în timpul participării la sporturi competitive este rară, cauzele sunt variate și mai mult de 80% dintre cazuri nu ar fi fost identificate prin screening sistematic„, scriu membrii echipei de cercetare, condusă de dr. Paul Dorian, de la Universitatea din Toronto, în The New England Journal of Medicine.

Nu numai că programele de screening exclud persoanele care ar putea să se implice în siguranță în sport, a declarat el pentru Reuters Health prin telefon, dar banii cheltuiți pe ele ar putea fi folosiți mai bine pentru a avea defibrilatoare la îndemană în locurile în care se desfășoară competițiile și pentru instruirea oamenilor să le folosească.

Într-un fel, este o descoperire sobră, deoarece cred că presupunerea a fost că, dacă am insista pe depistare, am putea îmbunătăți foarte mult problema„, a spus dr. Ben Abella, profesor de medicină de urgență la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare.

Și, deși cred că screeningul poate avea un rol important, acest studiu evidențiază o altă consecință importantă. Trebuie să pregătim antrenorii și locurile (competițiilor) pentru cazul unui stop cardiac„, a declarat Abella pentru Reuters Health prin telefon.

Analiza a analizat fiecare caz de stop cardiac care a avut loc între 2009 și 2014 la persoane cu vârste între 12 și 45 de ani, în rândul a 6,6 milioane de locuitori din zona de sud a provinciei Ontario.

În acest timp, au existat 74 de crize cardiace legate de sport. Numai 16 dintre cele 74 au avut loc în timpul sau în decurs de o oră de la efectuarea unui sport competitiv; restul s-au înregistrat la persoane implicate într-un sport necompetitiv, unde nu era implicată nici o ligă oficială. Și s-a determinat că doar 3 din cele 16 cazuri „ar fi putut fi identificate dacă sportivii ar fi fost supuși screeningului de participare”, au spus cercetătorii.

Dr. Dorian și echipa sa au calculat că riscul ca un sportiv să facă stop cardiac brusc în timpul unei competiții sau unui antrenament este de 1 din 131.600 pe an, cu 44% șanse de a supraviețui astfel încât să fie externat din spital.

Prin comparație, riscul de stop cardiac brusc în rândul populației generale de 12-45 de ani este de aproximativ 6 ori mai mare — sau 1 din 20.700 pe an.

Riscul la acești sportivi este extraordinar de mic, mai puțin decât s-a crezut anterior„, deși poate părea mai mare pentru că astfel de cazuri de moarte subită sunt șocant de neașteptate și larg mediatizate”, a spus dr. Dorian, cardiolog la St. Michael’s Hospital. „Asta nu înseamnă că nu se întâmplă. Nu vreau să minimalizez tragediile individuale pentru familii, persoane dragi și colegi de echipă„, a adăugat el.

Grupul nu a fost în măsură să calculeze cotele de risc pentru persoanele angajate în competiții neorganizate, din cauza incertitudinii în ceea ce privește numărul persoanelor implicate și gradul lor de efort.

În rândul sportivilor sub 35 ani, aritmiile structurale și primare au fost cele mai frecvente cauze de stop cardiac subit. Pentru vârste cuprinse între 35 și 45 ani, cea mai frecventă cauză a fost boala coronariană.

S-a presupus, fără nici o dovadă, că mai mult de jumătate dintre persoanele care se întâmplă să moară brusc sau au un stop cardiac pot fi identificate prin programe de screening„, a spus dr. Dorian. Ceea ce am arătat noi este ca cele mai frecvente tulburări care duc la stop cardiac sunt acele tipuri de afecțiuni care nu sunt detectabile cu aceste programe de screening”.

Avem nevoie de defibrilatoare automate externe disponibile„, a spus dr. Abella. „Avem nevoie de instructori, de personal de securitate sau de antrenori instruiți în resuscitare cardio-respiratorie și intervenție de urgență, pentru că nu vom preveni această problemă prin screening„.

Și cea mai mare problemă cu programele de screening, a spus dr. Dorian, este că ele ridică o alarmă falsă în cazul prea multor sportivi amatori.

Screeningul sportivilor este de natură să provoace mai mult rău decât bine„, a spus el. „Este neliniștea, îngrijorarea, frica — în mare parte inutilă — prin care acești tineri și familiile lor trebuie să treacă când sunt identificați ca având o problemă în timp ce așteaptă rezultatele testelor„.

Și chiar dacă apare o problemă, de fapt riscul ar fi foarte, foarte mic„, a spus dr. Dorian. Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile participării la sporturi competitive depășesc cu mult orice risc de stop cardiac subit”.

Citeşte şi Mesaje pe care ţi le transmite corpul despre sănătatea ta. NU le ignora

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa