Iniţiativa legislativă a lui Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae privind ONG-urile, adoptată tacit de Senat

Iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care înăspreşte condiţiile de funcţionare a ONG-urilor a fost adoptată tacit luni de plenul Senatului, anunţă News.ro. Propunerea a trecut în pofida avizului negativ al Guvernului şi a criticilor dure din partea partidelor de opoziţie, care au arătat că iniţiativa va reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.
Filip Stan
20 nov. 2017, 17:35
Iniţiativa legislativă a lui Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae privind ONG-urile, adoptată tacit de Senat

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie, de către deputatul PSD Liviu Pleşoianu şi de senatorul social-democrat Şerban Nicolae. Printre prevederile sale este condiţionarea acordării unui ONG a statutului de ”organizaţie de utilitate publică” de faptul că ”nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.”

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: 40% – Servicii Sociale (Asistenţă-Protecţie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate şi Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport; 30% – Educaţie; 10% – Ştiinţă, Cercetare, Inovaţie, Mediu şi Protecţia Animalelor, Protecţia Consumatorului; 10% – Valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale –Tradiţii şi Patrimoniu Cultural; 10% – Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să cear reînnoirea acestui statut la fiecare 5 ani. Proiectul stabileşte şi condiţiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Opoziţia a criticat dur iniţiativa legislativă, despre care spun că are intenţia de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă. 

”În ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afectează mecanismul 2%, cele „civice” sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea şi siguranţa publică. Astăzi pe ordinea de zi a plenului Senatului se află aşa zisa Lege Pleşoianu, semnată de altfel şi de Şerban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai puţin decât suspendarea şi încetarea de drept a activităţii ONG-urilor care nu publică semestrial în Monitorul Oficial declaraţia de venituri şi cheltuieli, cu evidenţierea distinctă a persoanelor şi activităţilor care generează veniturile asociaţiei sau fundaţiei precum şi a valorii fiecărui venit în parte”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

”Practic, PSD este deranjat de organizaţiile civice şi nu le găseşte utilitatea în angrenajul democraţiei româneşti”, a mai spus aceasta.

La rândul său, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi i-a solicitat preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, retragerea din Parlament a proiectului de lege privind organizaţiile nonguvernamentale întrucât ar reprezenta ”un act mascat de cenzură” prin impunerea de obligaţii birocratice suplimentare şi interdicţia de a desfăşura ”activităţi de opoziţie” faţă de un partid politic.

„Modificarea legislativă pe care PSD o propune cu privire la asociaţii şi fundaţii este, în fapt, un act mascat de cenzură la adresa organizaţiilor non-guvernamentale. Problema mi-a fost adusă în atenţie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasă în domeniu şi trebuie remediată cât mai repede”, a susţinut Ovidiu Raeţchi.

Raeţchi a reclamat faptul că proiectul de lege iniţiat de către social-democraţii Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, impune poveri birocratice suplimentare şi prevede dizolvarea unui ONG în 30 de zile dacă nu respectă obligaţia de a raporta bianual, în Monitorul Oficial, sursele de venit şi cheltuielile.

”Modificarea legislativă pleacă de la premisa că ONG-urile trebuie să fie supravegheate şi controlate într-o măsură mai mare decât firmele, ca şi cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi îngreunarea activităţii acestora”, consideră Raeţchi.

O altă prevedere care îl nemulţumeşte pe Raeţchi este „obligaţia de a nu desfăşura activităţi politice de orice natură: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”, întrucât prevederea ar putea duce la abordări abuzive.

”Monitorizarea şi sancţionarea partidelor şi a oamenilor politici reprezintă o funcţie de bază a organizaţiilor non-guvernamentale şi aceasta nu trebuie sub nicio formă îngrădită. ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea după protestele masive generate de OUG 13 şi de aceea, solicit retragerea iniţiativei legislative a PSD”, susţine deputatul PNL.

El aminteşte că state precum Rusia sau China impun restricţii ONG-urile deoarece pleacă de la premisa unui sector nonguvernamental ”conspiraţionist”. ”Sper că Liviu Dragnea nu vrea să pună România în rândul acestor state, continuând delirul anti-ONG al Gabrielei Firea de la şedinţa CGMB de zilele trecute”, a conchis Ovidiu Raeţchi.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025 live online. Aici poți să vezi marele festival fără bilet
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Nu consumați pe caniculă. Alimente și băuturi periculoase
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
Document oficial: noile măsuri de austeritate care vor intra în vigoare. Cum sunt afectați pensionarii și salariații și...
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Ursula von der Leyen, la un pas să fie demisă de un europarlamentar român. E votul final
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România