Salariile scad pentru 40.000 de bugetari cu venituri mari

Aplicarea cumulată a legii salarizării şi transferul contribuţiilor la stat va conduce la o scădere a salariilor pentru 4% dintre angajații bugetari, ceea ce înseamnă aproximativ 40.000 de persoane.
Filip Stan
02 feb. 2018, 10:16
Salariile scad pentru 40.000 de bugetari cu venituri mari

Lia Olguța Vasilescu a declarat la România TV că de la 1 ianuarie 2018 unii bugetari vor avea salarii reduse între 10 și 40%. A fost redus inclusiv salariul lui Klaus Iohannis. „Preşedintele va încasa un salariu lunar net aproximativ 12.000 lei. Niciun alt bugetar nu va avea un salariu mai mare decât al preşedintelui. Salariul net al unui ministru se situează în jurul a 10.000 de lei„, a dezvăluit ministrul Muncii.

Pe de altă parte, realitatea s-ar putea să nu fie cea descrisă de ministrul Muncii. Din cauza legii salarizării au fost plafonate sporurile la 30% din total, ceea ce înseamnă că oricâte sporuri ar avea o categorie de angajați, acestea nu pot depăși 30% din salariu.

Alte sporuri au dispărut. Polițiștii se plâng că voucherele de vacanță nu sunt incluse în bugetul Ministerului de Interne din acest an, dar și dispariția sporului de continuitate.

Citeşte şi: Ministrul Muncii a dezvăluit salariul lui Klaus Iohannis, după tăierea de 40%: „Niciun bugetar nu va avea salariu mai mare” VIDEO

De asemenea, angajații Ministerului Educației s-au plâns de dispariția sporului de condițiii vătămătoare. Tot în învățământ, alți salariați au reclamat dispariția bonurilor de masă.

Salariații de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) sunt și ei neliniștiți în privința salariilor. Aceștia au protestat de mai multe ori anul trecut, îngrijorați că le scad salariile. Totuși, ministrul Agriculturii Petre Daea le-a dat mai multe asigurări că acestea nu vor scădea.

O altă problemă o constituie trecerea contribuțiilor la angajat. Odată cu aceasta lefurile celor cu contracte parțiale, adică pe 2 sau 4 ore, scad. Spre exemplu, un angajat care lucrează doar două ore pe zi din opt ar trebui să primească 475 de lei pe lună, respectiv salariul minim pe economie împărțit la patru.

Dar la cei 475 de lei trebuie să plătească contribuții sociale de 665 lei.

Ministerul Muncii vrea să întocmească un ghid pentru aplicarea legii salarizării, iar pentru contractele part-time se încearcă rezolvarea situației speciale a celor din aceste situații.

Ce spune Ministerul

    Alin. (3) al art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăşi limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

    În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018 salariile de bază sunt mai mari decât cele stabilite potrivit legii pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.

    Cu excepția personalului care ocupă funcții de demnitate publică și a personalului din administrația publică locală, aceste prevederi legale se aplică pentru întreg personalul bugetar, inclusiv pentru personalul din administrația publică centrală și pentru personalul din familia ocupațională „Învățământ” care va beneficia de majorarea salarială de 25% începând cu 1 ianuarie 2018.

    Personalul din administrația publică, inclusiv personalul din Ministerul Educației Naționale, care beneficiază de salariile de bază din anul 2022, va beneficia și de și de sporurile pentru condiții de muncă reglementate de HG nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică centrală.

    Precizăm că personalul didactic face parte din familia ocupațională de funcții bugetare „Invățământ” și este salarizat potrivit Anexei I la legea –cadru. Pentru această categorie de personal, în vederea respectării măsurilor din Programul de Guvernare, pe lângă majorarea salarială de 25% care se acordă pentru toate categoriile de personal bugetar începând cu 1 ianuarie 2018, s-a prevăzut și o majorare salarială de 20% începând cu 1 martie 2018.

    Totodată, menționăm că, la art. 6 lit.(h) din Legea – cadru nr. 153/2017 sunt enunțate principiile care au stat la baza elaborării legii între care se numără și principiul sustenabilităţii financiare, în sensul stabilirii nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel încât să se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite în condiţiile legii.
    Precizăm, de asemenea că, potrivit art. 3 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, gestionarea sistemului de salarizare din instituțiile și autoritățile publice se asigură de fiecare ordonator de credite”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună