Sinodul BOR: Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale. Nunţile şi botezurile vor putea fi înregistrate

Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru "evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici", aceleaşi condiţii fiind aplicabile şi în cazul transmiterii pe internet a slujbelor, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Decizia nu se referă la filmarea nunţilor şi botezurilor, au precizat reprezentanţii BOR.
Romania TV
16 feb. 2018, 05:58
Sinodul BOR: Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale. Nunţile şi botezurile vor putea fi înregistrate

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a permite filmările în biserici doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric” al acestora nu este una radicală. Filmările la cununii şi botezuri se vor putea face în continuare fără a fi necesar un acord în prealabil, această hotărâre având scopul de a feri spaţiul bisericii de un conţinut inadecvat.

Vasile Bănescu a explicat pentru News.ro că interdicţia filmărilor fără acordul centrelor eparhiale se referă la conţinutul posibil inadecvat al unor spectacole sau concerte organizate în spaţiul bisericii.

„Interdicţia respectivă nu e o interdicţie radicală care să împiedice desfăşurarea unor lucruri bune şi frumoase. Ea se referă la conţinutul posibil inadecvat al unor spectacole, al unor concerte, al unor piese de teatru care uneori au fost găzduite de spaţiul bisericii, conţinut posibil inadecvat cu spaţiul sacru al bisericii. Această motivaţie este necesară pentru că spaţiul bisericii este destinat în primul rând slujbelor religioase, iar aceste spectacole care uneori, nu foarte des, se desfăşurau în ea, e preferabil să se desfăşoare în afara ei, tocmai pentru a exista un public mai numeros, mai larg”, declarat Bănescu.

„Este o decizie menită să scoată biserica cumva din spaţiul strict liturgic într-un spaţiu mai amplu social, care este întotdeauna mai generos în legătură cu publicul. Aceasta este principala motivaţie – ferirea spaţiului bisericii de un conţinut inadecvat care este uneori chiar nontradiţional în Biserica Ortodoxă”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a clarificat că această măsură nu se referă la cununie sau la botez, familiilor fiindu-le permis în continuare să înregistreze aceste ceremonii.

„Această măsură nu priveşte filmările la sfânta cununie şi la botez. Familiile care doresc să îşi înregistreze pentru patrimoniul memorial al familiei, ca să spun aşa, sunt libere să o facă, fără să aibă nevoie de un acord. Sunt filmări destinate circuitului privat şi nu au niciun fel de interdicţie”, a explicat Bănescu.

Referitor la motivaţia acestei hotărâri, Bănescu a spus că nu are informaţii în acest sens, dar presupune că s-a ţinut cont în luarea acestei decizii de anumite evenimente care s-au desfăşurat, fără să constituie niciun scandal, dar care nu s-au potrivit în spaţiul bisericii.

„Presupun, fără să am punctual o informaţie în acest sens, că s-au desfăşurat uneori în biserici din anumite zone din ţară concerte care în conţinutul lor, evident, sunt foarte bune, frumoase şi potrivite cu scopul lor, dar acest conţinut, inclusiv stilistica după care se desfăşoară ele – un cântăreţ, de exemplu, care dacă ia microfonul în mână stă cu spatele la sfântul altar şi interpretează o melodie mai mult sau mai puţin adecvată în conţinut cu spaţiul în care este cântată, nu este potrivit. Cred că s-a ţinut cont de anumite evenimente care s-au desfăşurat, care nu au constituit niciun scandal, dar care, până la urmă, îşi au locul mult mai potrivit într-un spaţiu mai generos, care este în afara bisericii”, a spus Bănescu.

________

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”, aceleaşi condiţii fiind aplicabile şi în cazul transmiterii pe internet a slujbelor.

„Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod.

De asemenea, nu vor mai fi desfăşurate activutăţi cultural artistice în lăcaşurile de cult, ci doar în alte spaţii aparţinând parohiilor.

„Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor, sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop”, consideră Sfântul Sinod.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Comuna de lângă București în care tinerii se mută pe capete. Se ajunge imediat la Romană sau Unirii, traiul e mai liniștit și seamănă cu ce vezi în filmele americane. Vecinii sunt zâmbitori, prețurile mici și copiii se joacă pe stradă
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Ce trebuie să faci dacă găluștele îți ies tari. Un singur ingredient le poate face pufoase
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia