Se pregătesc schimbări majore la RATB. CE se va întâmpla cu transportul public bucureştean

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RATB, Speranţa Cliseru, a declarat luni că 2018 va fi anul schimbărilor majore, atât în structura organizatorică a transportului public bucureştean, cât şi a celui din Ilfov, în contextul în care Regia Autonomă de Transport Bucureşti urmează să se transforme în societate comercială.

RomaniaTV.net
19 feb. 2018, 15:42
Se pregătesc schimbări majore la RATB. CE se va întâmpla cu transportul public bucureştean

„Anul 2018 va fi anul schimbărilor majore, atât în structura organizatorică a transportului public bucureştean, cât şi a celui din Ilfov, dar şi din punct de vedere al modernizării flotei şi al transformărilor pe care această regie le va suferi. Suntem în pregătire pentru a transforma regia în societate comercială, lucru care trebuia făcut încă din anul 1998. Deci putem spune că, după 20 de ani, o să trăim acest moment al transformării în societate, fapt ce ne va permite atât dezvoltarea şi funcţionarea într-un regim concurenţial, de eficienţă economică şi calitate, cât ne va permite – conform legislaţiei şi directivei europene 1370 – delegarea serviciului public. Această delegare se va produce pe o perioadă determinată de un an de zile, conform anunţului pe care l-am dat în luna ianuarie, în Jurnalul Uniunii Europene, urmând ca delegarea pe zece ani să se petreacă după un an de zile”, a precizat ea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, alături de primarul general Gabriela Firea.

Cliseru a susţinut că, în urma delegării, va fi permisă şi accesarea fondurilor europene de către noua societate.

„Dacă nu demaram procedura de delegare nu puteam accesa cele 200 de milioane de euro, bani europeni alocaţi numai pe mobilitate. Pentru aceşti bani avem în pregătire 36 de proiecte, care înseamnă modernizarea logistică, automatizări, care ne vor permite să informăm cetăţenii”, a adăugat ea.

Speranţa Cliseru a explicat că delegarea va fi însoţită de schimbarea structurii traseelor, respectând Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, aprobat în urmă cu un an de zile, precum şi transportul pe rutele agreate din afara Bucureştiului.

„În circa două luni vom finaliza toate procedurile de dezbatere publică pe regulamentul de transport, caietul de sarcini, modelul de contract şi toate documentele aferente delegării. Vom proceda la transformarea din regie în societate comercială şi apoi se va face această delegare: întâi provizoriu, până la anul, şi apoi pentru zece ani”, a explicat ea.

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 22 februarie se află un proiect care vizează reorganizarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti, prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acţiuni, ai cărei acţionari vor fi Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, şi judeţul Ilfov, prin Consiliul Judeţean Ilfov.

Denumirea societăţii pe acţiuni rezultate va fi Societatea de Transport Bucureşti STB SA. Totodată, societatea va prelua activul şi pasivul RATB. Personalul din cadrul RATB va fi preluat şi reîncadrat pe aceleaşi funcţii, cu menţinerea tuturor drepturilor şi obligaţiilor de către STB, prevede proiectul.