Ambasadorul Franţei: Faptul că România are o femeie premier este un semnal foarte puternic

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a declarat, joi, că faptul că România are o femeie premier este un semnal foarte puternic şi va face femeile politician să fie "şi mai ambiţioase".
Filip Stan
08 mart. 2018, 20:27
Ambasadorul Franţei: Faptul că România are o femeie premier este un semnal foarte puternic

Aceasta a participat, la Facultatea de Drept din Capitală, la masa rotundă „Egalitatea între femei şi bărbaţi: Provocări în 2018. Reprezentări de gen – mărturii ale ambasadorilor”, alături de doamnele ambasador ale Libanului, Olandei şi Tunisiei şi ambasadorul Canadei la Bucureşti.

Întrebată referitor la gradul în care sunt reprezentate femeile în politică, Ramis a apreciat faptul că Guvernul din România este condus de o femeie.

„În Parlament, cred că există loc de progres. (…) Cred că faptul că aveţi o femeie premier este un semnal foarte puternic, cred că va face ca femeile din politică să fie şi mai ambiţioase, să treacă peste propriile reţineri. Cred că este un semnal foarte puternic faptul că România a trimis o femeie politician în acest post şi sunt sigură că asta va face tinerii să spună ‘iată, acest lucru este posibil'”, a punctat ea.

Ambasadorul Libanului la Bucureşti, Rana Mokaddem, a vorbit despre provocările meseriei de ambasador în ţara sa şi a evidenţiat că parcursul ei a presupus o înfruntare a stereotipurilor.

Ea şi-a amintit de momentul în care femeile au devenit subiect al procesului electoral în Liban. „Femeia politician era ori sora, ori soţia ori văduva unei persoane publice”, a spus ea. Totodată, Rana Mokaddem a spus că tatăl său, judecător, a avut o reţinere privind ambiţia ei de a activa în politică. „Într-o societate în care să vezi o femeie care face politică nu este ceva obişnuit, francheţea acesteia poate deranja”, a povestit ea, transmite Agerpres.

Totuşi, diplomatul a mărturisit că nu consideră că a avut o carieră dificilă.

„Cel mai important lucru este persistenţa. Trebuie să se vadă acest lucru. Da, veţi fi criticate la un moment dat, dar dacă o să lăsaţi acest lucru să treacă, nimeni nu va clarifica lucrurile în locul dumneavoastră”, a punctat ea.

De asemenea, Rana Mokaddem a spus că este datoria unei femei să treacă dincolo de stereotipuri.

„Nu am avut niciodată un protector. Singură am evoluat şi am trecut de provocări. (…) Când am început în diplomaţie, nu existau foarte multe femei ambasador. Existau trei-patru, iar unele fuseseră în misiune numai în Paris. În prezent nu se mai pune problema dacă sunt sau nu dorite femei în diplomaţie. Ele sunt acolo şi vor să aibă un post de ambasador şi în final trebuie făcută alegerea dacă vrei sau nu să alimentezi stereotipurile că ai fi o păpuşică, o răsfăţată”, a afirmat ea şi a subliniat că „este datoria femeilor de a demonstra că sunt altfel”.

La rândul său, ambasadorul Tunisiei la Bucureşti, Boutheina Labidi, a povestit cum, în anii ’80, alături de alte colege, a scris o scrisoare preşedintelui republicii, pentru că evoluţia femeilor în diplomaţie era foarte lentă.

„Am intrat în diplomaţie în 1982. A trebuit să aştept şapte ani pentru a primi o misiune în străinătate, asemenea colegelor mele. Am decis, în 1986, să scriem o scrisoare preşedintelui republicii”, şi-a amintit ea.

Pe scurt, a apreciat aceasta, reţinerile, atunci, de a acorda misiuni în străinătate în acest caz erau legate de ideea de „o femeie singură, în Europa, unde sunt toate acele pericole”.

„Nu spuneau lucrurile acestea direct, în niciun caz în scris, dar dădeau de înţeles, printre rânduri”, a punctat Boutheina Labidi.

În momentul în care mai multe femei au fost trimise la consulate şi ambasade ale Tunisiei în străinătate, variantele acestora erau, a spus ea, să reuşească sau să eşueze. „Iar pentru noi era important să reuşim, să demonstrăm că avem aceleaşi calităţi pe care le aveau colegii bărbaţi”, a mărturisit diplomatul.

Boutheina Labidi a mai spus că în ţara sa, care după protestele din 2013 a asigurat în constituţie egalitatea de gen, doar 5 % dintre persoanele de decizie sunt femei.

La rândul său, doamna ambasador a Olandei la Bucureşti, Stella Ronne-Grubacic, a vorbit despre alegerile pe care femeile trebuie să le facă, legat de cariera lor. „Este important să conştientizăm faptul că pentru femei, mai mult decât pentru bărbaţi, cariera nu reprezintă întotdeauna o linie continuă, uneori poate să aibă abateri mici, care rezultă din alegerile şi priorităţile personale la un moment dat în viaţa lor”, a spus ea.

Acest lucru, a evidenţiat diplomatul, „nu trebuie să ducă la concluzia că femeile sunt mai puţin ambiţioase sau nu îndrăznesc să-şi asume riscuri”.

La rândul său, ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton, a vorbit despre angajamentul ţării sale în ceea ce priveşte politicile care asigură egalitatea de gen. Totuşi, a spus el, şi în Canada femeile sunt mai puţin reprezentate în politică şi în poziţiile de conducere.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiile care intră în lux și opulență. De duminică, 11 mai 2025, banii curg din toate direcțiile
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un mare mister al Universului, rezolvat. Mare lovitură pentru știință
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești