Dezvăluiri din dosarul Mineriadei. Emil Constantinescu: Minerii au distrus aparatul de Raze X din Universitate

Rechizitoriul procurorilor militari scoate la iveală nume și fapte din dosarul Mineriadei despre care nu s-a vorbit oficial până azi. Minerii au distrus aparatul de Raze X din Universitate și au lăsat înfipt un târnăcop în el, spune fostul preşedinte Constantinescu.
Romania TV
28 mart. 2018, 11:28
Dezvăluiri din dosarul Mineriadei. Emil Constantinescu: Minerii au distrus aparatul de Raze X din Universitate

Cumnatul lui Petre Roman, colonelul de Securitate ”Kuki” Borislavski, a condus represaliile minerești contra studenților la Facultatea de Drept. În acest timp, directorul Ghinescu de la IMGB bătea tinerii din Facultatea de Arhitectură, în fruntea oamenilor săi. Iar la Facultatea de Geologie s-au distrus până și colecțiile prețioase de fosile, scrie GSP despre dosarul Mineriadei.

Poveștile a peste 1.000 de oameni, inculpați, martori și victime, recompun nu doar zilele de 13-15 iunie 1990, ci și caracteristicile perene ale societății noastre. Inițiatorii și planificatorii violențelor scapă, inevitabil, lucrurile de sub control. Unii muncitori bucureșteni, veniți ”să facă ordine”, au fost ei înșiși bătuți de mineri și de poliție. Odată începută, distrugerea a ceea ce e comun atrage și furturile de la privați.

O proporție copleșitoare dintre cei bătuți povestesc că le-au fost luate ceasurile, banii sau bijuteriile. Violența instituționalizată, a militarilor și polițiștilor care agresau oameni fără motiv, este copiată de ”mica violență” civilă.

”Minerii și polițiștii  m-au lăsat fără suflare și, când m-am trezit, au sărit pe mine două femei care m-au bătut”, povestește un fost student de la Facultatea de Arhitectură.

”Pe 24 aprilie 1990, pe Institutul de Arhitectură a fost afişată o bucată de pânză pe care scria „FACULTATEA DE GOLANI”, iar deasupra acesteia a fost pus portretul poetului naţional, Mihai Eminescu. Tot pe Institutul de Arhitectură a mai fost pusă, mai jos, o altă bucată de pânză pe care era scris: „APEL DIN TIMIŞOARA, TREZEŞTE, DOAMNE, ŢARA”

”În jurul orelor 17:00, Marian Munteanu, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, a deschis balconul de la Facultatea de Geologie, care a intrat în istorie”. Doctorul Florin-Nicolae Constantinescu povestește cum a interpretat el Piața Universității, înainte de ”eliberarea” ei prin violență.

”Luările de cuvânt din Piaţa Universităţii ar fi trebuit difuzate în ţară, fiindcă exprimau idei româneşti fundamentale, respectul individului, patriotismul, blamarea comunismului ca ideologie, corupţia, pervertirea sufletului”.

”Pentru mine, Piaţa Universităţii a fost prima ocazie oferită românilor de a vorbi liber, în public, după 45 de ani. Elementele care m-au impresionat în Piaţa Universităţii au fost umanismul, curajul şi solidaritatea”, spune medicul Constantinescu Florin-Nicolae.

Prin UM 0215, serviciul său secret, Ministerul de Interne s-a ocupat de urmărirea manifestanților.  ”După apariţia fenomenului Piaţa Universităţii am primit ordin de la col. Calapod să asigur, contrainformativ, o acţiune de filmare, în secret, sens în care mi-a dat, spre ajutor, un grup de 3-4 ofiţeri proveniţi dintre foştii revoluţionari, care aveau deprinderi tehnice” Brânda Mihai, declarație de martor

În afară de cei infiltrați printre oameni, ei au filmat și cadrul general.

”Ni s-a dat o cameră de hotel, cred că la etajul 14, la Intercontinental. Am făcut ture de 12 ore, avem o cameră Panasonic, luată din Germania. Dar nu era profesională, obțineam mai degrabă o imagine de ansamblu”.
Directorul Ghinescu de la IMGB i-a bătut personal pe studenți

Cei din conducerea ministerelor, minelor sau a întreprinderilor, nu doar că au trasat planurile, au chemat trenurile, dar unii au și folosit bâtele. ”Directorul general de la IMGB, Alexandru Ghinescu, se afla la Universitate cu un grup de IMGB –işti, pentru a face ordine şi pentru a planta flori acolo unde fuseseră amplasate corturile mişcării protestatare, care avea loc de mai mult timp în urmă”, povestește martorul Adrian Rotariu.

”La Facultatea de Arhitectură foarte mulţi părinţi şi rude ale studenţilor plângeau şi blestemau IMGB –iştii deoarece le-au bătut şi nenorocit copiii”, Adrian Rotariu, declarație de martor.

Studenții bătuți l-au identificat pe directorul Ghinescu drept cel care și-a mânat ”trupele” în luptă. 10.000 de mineri și muncitori au venit în București, estimează procurorii, în 13-15 iunie. El personal ne-a bătut”, au declarat tinerii.

Adrian Rotariu redă ce s-a întâmplat în continuare: ”Mi-am manifestat dorinţa de a discuta personal cu studenţii din clădire şi am fost ajutat de militari să pătrund în interior. Am stat de vorbă, prin gemurile sparte ale uşii, cu nişte reprezentanţi ai studenţilor care m-au primit în interior, am urcat la etaj cu ei şi acolo am văzut un spectacol de groază”, spune Rotariu.

La Facultatea de Drept s-a deplasat colonelul de securitate Dimitrie ”Kuki” Borislavski. „Kuki” Borislavski era cumnatul lui Petre Roman, șeful guvernului României. Aproape de fiecare dată, grupurile de caftangii mergeu la fix, fiind ghidate de personaje în civil, precum colonelul Borislavski.

”La un moment dat, se auzeau paşi de bocanci la intrare, şi mi-am dat seama că trebuie să fie minerii. Am privit spre dreapta şi am văzut uniformele cenuşii, feţele întunecate intrând în încăpere. Când au ajuns pe la jumătatea sălii în care ne aflam, col. Borislavski i-a întrebat «Voi de unde sunteţi, măi?»”, declară în fața procurorilor martorul Dimitriu Ioan Iclezan. ”În momentul acela, un miner tânăr, arătos, cu chip inteligent, în jur de 34-35 de ani, care nu părea a fi miner din mină, s-a apropiat cu servilism de Borislavski. Borislavski a aplecat urechea stângă şi minerul i-a şoptit ceva, după care Borislavski i-a şoptit ceva la ureche minerului”.

”După aceea, minerii au intrat și în magazia studențior, de unde, la fel, au luat tot ce au găsit depozitat în acea încăpere, inclusiv niște cutii cu niște prafuri din care se făcea suc, moment în care au început să strige că au găsit droguri” Nestor Marina Manuela, declarație de martor

”La acel moment nu am ştiut cine este minerul cu care col. Borislavski a schimbat acele câteva cuvinte însă, ulterior, când a devenit o persoană mediatizată şi implicit publică, am realizat că respectivul era Miron Cozma”, declară martorul.

Și în Facultatea de Geologie, vecină cu cea de Arhitectură, s-a trecut la represalii. Pe atunci profesor, Emil Constantinescu, cel care avea să devină peste 6 ani președinte al României, rememorează ce a văzut cu propriii ochi.

”Birourile și laboratoarele profesorilor considerați contra regimului au fost în mod selectiv distruse, cărțile și dosarele au fost împrăștiate. În mod special a fost vandalizat biroul meu și laboratorul de Raze X al cărui șef eram”, sună declarația de la dosar a profesorului Emil Constantinescu.

”Laboratorul era la subsol. A fost distrus cu toporul un aparat de analiză a mineralelor prin difracția Razelor X, care fusese cumpărat printr-un contract de cercetări geologice la care participasem și a cărui valoare era de 110.000 de dolari. În mod ostentativ, cei care au distrus acest aparat au lăsat înfipt în el un târnăcop”.

”În biroul profesorilor Măldărescu și Drăghici, minerii conduși de reprezentanți ai forțelor de ordine au revenit în 15 iunie 1990 și au distrus, cu topoarele, microscoapele de mare valoare. În biroul de paleontologie al profesorului Neagu, de la etajul 2 al imobilului, au distrus colecțiile de fosile”, le-a spus Emil Constantinescu procurorilor militari.

Citeşte mai mult pe Gsp

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi răsfățate de astre până pe 23 mai. Leii sunt printre marii norocoși
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania