Ţuţuianu, despre protocolul SRI – Parchetul General: Arată substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare

Senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al PSD, a declarat luni că protocolul SRI - Parchetul General arată, în primul rând, substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare.
Iulian Tudor
02 apr. 2018, 10:17
Ţuţuianu, despre protocolul SRI - Parchetul General: Arată substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare

”Arată, în primul rând, substituirea rolului Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare. Protocolul conferă agenţilor SRI atribuţii în ancheta penală, ceea ce nu prevede nici Codul Penal, nici Legea de organizare şi funcţionare a SRI. Protocolul adaugă prevederi la legea existentă ceea ce înseamnă că s-a substituit autorităţii legiuitoare a ţării, respectiv Parlamentului. De asemenea, avem o substituire Parlamentului făcută şi de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a venit prin hotărâri, secrete deocamdată, şi a adăugat la lege, stabilind, de exemplu, zone care prezintă interes pentru securitatea naţională”, a precizat Ţuţuianu.

Acesta a adăugat că protocolul prevedea şi o divulgare a informaţiilor din anchete penale, către alte persoane în afară de cele prevăzute de lege.

”În al doilea rând, constatăm o divulgare a informaţiilor din anchete penale, către alte persoane în afară de cele prevăzute de lege. În protocol, de exemplu, se menţionează că, în termen de 60 de zile, Parchetul General va informa SRI despre modul în care a valorificat informaţiile primite de la serviciu, ceea ce este absolut nelegal. De asemenea, Parchetul trebuie să pună la dispoziţia Serviciului informaţii din dosarele penale care prezintă interes operativ – e articolul 7, alineatul 1, din protocol”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Senatorul social democrat a remarcat şi implicarea agenţilor SRI în anchetele penale, dar şi colaborarea magistraţilor cu servicii de informaţii.

”În al treilea rând, implicarea lucrătorilor SRI în ancheta penală şi chiar deturnarea anchetei. Sunt, deja, publice cazuri cum este cel al lui Paltin Sturdza, când este fără putinţă de tăgadă că ofiţeri din SRI au efectuat transcriptul înregistrărilor, ceea ce legea interzice, şi au şi denaturat conţinutul acestor înregistrări. Un al patrulea lucru care trebuie spus: colaborarea magistraţilor cu serviciile de informaţii este ilegală. Art. 3, lit. g din protocol confirmă existenţa echipelor mixte dintre procurori şi ofiţeri. De altfel, existenţa acestor echipe a fost confirmată şi de declaraţii publice făcute de oficiali ai celor două instituţii. Constatăm că ancheta penală s-a desfăşurat dincolo de normele Codului de procedură penală, în sensul în care nu doar procurorul şi poliţistul judiciar, ci şi ofiţerii de informaţii au intrat în ancheta penală”, a mai afirmat Ţuţuianu.

În context, senatorul PSD a afirmat că prima soluţie ar fi finalizarea procesului de adoptare a Legilor Justiţiei.

”Prima soluţie cred că este aceea de finalizare a procesului de adoptare a Legilor Justiţiei (…). Cred că procesul acesta trebuie dus până la capăt în aşa fel încât, prin reglementare legală, să conturăm mai bine atribuţiile, obligaţiile, răspunderile magistraţilor pentru desfăşurarea corectă a unui proces judiciar. De asemenea, prin modul cum am reglementat lucrurile, CSM trebuie să devină cu adevărat ceea ce prevede Constituţia: garantul independenţei justiţiei”, a susţinut Ţuţuianu.

Acesta a mai arătat, printre soluţii, punerea în dezbaterea Parlamentului a pachetul de legi privind securitatea naţională.

”Şi un al doilea lucru care trebuie făcut: redactarea şi punerea în dezbaterea Parlamentului a pachetului de legi privind securitatea naţională. Este aproape unanim acceptat că e nevoie de un nou pachet de legi privind securitatea naţională, care înseamnă cel puţin 15-16 acte normative. Mă refer aici la Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, a SIE, a SPP, Legea privind combaterea terorismului, Legea privind securitatea cibernetică şi aşa mai departe”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, Dacia Duster III varianta pe motorină. Este versiunea care nu se vinde pentru români
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin