Gonoreea, din ce în ce mai dificil de tratat

În fiecare an, 78 milioane de oameni din întreaga lume se infectează cu această boală cu transmitere sexuală, iar tendința este de creștere. Gonoreea este încă tratabilă - dar agentul patogen care o provoacă e foarte inventiv, avertizează medicii.
Romania TV
16 apr. 2018, 07:38
Gonoreea, din ce în ce mai dificil de tratat

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală, produsă de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Cunoscută și sub denumirea populară de blenoragie, infecția este larg răspândită, mai ales la adulții tineri care au avut mai mulți parteneri sexuali. Cea mai eficientă metodă de prevenire este folosirea prezervativului.

Cum se manifestă

La mai mult de jumătate dintre femei și aproximativ 10% din bărbați, boala nu prezintă simptome. Primul semn este, de obicei, o secreție purulentă la vârful penisului sau din vagin, dar și arsuri la urinare.

Combătută cu antibiotice

Pentru diagnosticare, se recoltează secreție de la nivelul uretrei sau colului, care va fi examinată pentru a evidenția bacteria.

Pentru tratarea infecției se administrează antibiotice. Persoana infectată nu trebuie să aibă raporturi sexuale cel puțin 3 săptămâni după tratament – și atunci doar după ce medicul a confirmat vindecarea prin repetarea analizei secreției.

Citeşte şi Anunţul îngrijorător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: În curând antibioticele nu vor mai avea efect asupra gonoreei

Netratată, gonoreea se poate extinde și infectează prostata, testiculele sau organele pelviene, ceea ce poate duce la infertilitate. De asemenea, poate fi transmisă de la mamă la nou-născut în timpul nașterii provocându-i conjunctivită, care poate duce la leziuni cicatriceale la nivelul ochiului sau chiar la orbire, dacă nu este tratată. Complicațiile rezultate din boală afectează în mod disproporțional femeile, care prezintă un risc special de boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică și infertilitate, precum și un risc crescut de infectare cu HIV.

Provocări pentru medicină

Din păcate, în ultima vreme gonoreea devine „mai greu sau chiar imposibil” de tratat, din cauza rezistenței la antibiotice, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Bacteria responsabilă de gonoree este deosebit de abilă.

De fiecare dată când folosim o nouă clasă de antibiotice pentru a trata infecția, bacteria evoluează rapid și reușește să îi reziste,” a explicat dr. Teodora Wi, într-o conferință de presă OMS. În urma cercetărilor efectuate în 77 de țări, organizația a atras atenția că antibioticele mai vechi au devenit deja inutile în lupta cu această superbacterie. În paralel, scăderea utilizării prezervativelor, numărul din ce în ce mai mare de călătorii, nedetectarea infecțiilor la timp și tratamentul necorespunzător contribuie la creșterea numărului de cazuri la nivel global.

Pentru a preveni dezvoltarea unor tulpini gonococice mai rezistente, organizațiile medicale au adoptat, cu câțiva ani în urmă, noi linii directoare pentru tratamentul gonoreei. Medicilor li s-a recomandat să utilizeze o terapie combinată a 2 antibiotice. De atunci, cazurile de rezistență din unele țări care au aplicat programul au scăzut. În momentul de față, în majoritatea țărilor europene se recomandă terapia asociată.

De asemenea, a fost creat un parteneriat între OMS și Inițiativa Medicamente pentru Boli Neglijate (DNDi), o organizație independentă, care își propune să dezvolte noi antibiotice, eficiente în cazul gonoreei. Până atunci, specialiștii avertizează: la primele semne ale unei posibile infecții cu transmitere sexuală, mergeți imediat la medic! Este singura modalitate prin care se pot evita eficient urmările grave ale bolii, ca inflamațiile severe și infertilitatea.

CIFRĂ

40% din femeile cu gonoree netratată fac boală inflamatorie pelviană.

Află care sunt cele mai recvente boli cu transmitere sexuală AICI. 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă