Pandișpan cu vișine, rețeta gospodinelor din nordul Moldovei. Pentru ca blatul să rămână pufos și înalt indiferent câte fructe punem, moldovencele apelează la un mic secret. Acest truc a fost transmis din generație în generație încă din cele mai vechi timpuri.
Pentru ca pandișpanul să nu se lase, trebuie să respecți două reguli esențiale. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să separi albușul de gălbenuș și să bați albușurile spumă tare, cu un praf de sare.
Pentru ca vișinele să nu se scufunde în aluat, iar blatul să crească frumos trebuie să ai grijă să scurgi bine fructele și să le presari cu puțină făină. Abia la final se pun deasupra compoziției din tavă.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea pandișpanului: cinci ouă mari, 150 g zahăr, 150 g făină, un praf de sare
un pliculeț de zahăr vanilat, vișine proaspete sau congelate, bine scurse
Așa cum spuneam mai sus, albușurile se bat spumă tare cu sarea, apoi se adaugă treptat zahărul, până când obținem o bezea. Apoi, se încorporează și gălbenușurile împreună cu făina cernută.
Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra se adaugă vișinele date prin făină. Când introducem tava în cuptor, acesta trebuie să fie preîncălzit. Se coace la 170°C, timp de 30-35 de minute.
Citește și Chec cu chefir și lămâie. Rețeta Corneliei Rednic: ”Un chec delicios”