Ţara care interzice definitiv bikinii. Cum se poate merge la plajă

Interzicerea importurilor de costume de baie este cel mai recent capriciu al lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele autocrat al Turkmenistanului, ale cărui superstiții alimentează reguli din ce în ce mai brutale și mai stupide.  

30 apr. 2018, 18:01
Ţara care interzice definitiv bikinii. Cum se poate merge la plajă

De câteva săptămâni, e imposibil să găsești vreo urmă de bikini sau un alt slip de baie în magazinele din Turkmenistan. În această țară din Asia Centrală, unde temperaturile ating 45 de grade vara, importurile de costume de baie au fost interzise de guvern, pentru că au fost considerate „contrare regulilor morale turkmene”, potrivit unor surse oficiale citate sub acoperirea anonimatului de Radio Europa Liberă. Oamenii n-au decât să meargă la plajă cu vechile lor costume sau să-și facă altele singuri. 

Este o nouă manifestare de forță din partea președintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov, autocratul aflat la putere din 2006, care a reînviat cultul personalității, după ce i-a succedat în funcție unui alt dictator ale cărui excese megalomane pot fi cu greu egalate. Predecesorul său, Saparmurat Niazov, își făcuse statuie de aur care se rotea după soare, redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele lui și al mamei sale și se autointitula „părintele națiunii”, după ce își scosese propria carte sfântă.