Socul susţine tratamentul infecţiilor urinare

Din flori de soc poți face nu numai socată, o băutură răcoritoare, ci și infuzii și decocturi de ajutor în infecții urinare, răceli, reumatism, constipație.
Alina Costache
02 mai 2018, 08:14
Socul susţine tratamentul infecţiilor urinare

Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative și diuretice. De asemenea, combate infecțiile la nivelul plămânilor, stimulează sistemul imunitar și este un puternic cicatrizant. Bogată în acizi grași Omega-3 și Omega-6, taninuri, potasiu, mucilagii, fenoli și flavonoide, acid folic, antocieni, vitaminele C și A, planta este recomandată în cazurile de psoriazis, astm, rinită alergică și alte probleme. Remediile din soc previn bolile de inimă și reduc nivelul de colesterol.

Socata, un bun diuretic

Tonic nervos și fizic, socata este, grație acțiunii depurative, utilă în tratarea infecțiilor urinare, cât și a bolilor de rinichi sau a retenţiei de apă. Se dizolvă 1 kg de zahăr în 6 l de apă, peste care se adaugă sucul de la 4 lămâi. Se toarnă într-un borcan de 10 l, în care se pun 6-8 inflorescențe de soc.

Se leagă borcanul la gură cu tifon și se ține 3 zile la temperatura camerei, amestecând de 2-3 ori pe zi, până când socata începe să fermenteze și capătă un gust plăcut, acidulat. Se strecoară și se pune în sticle. Se administrează 3 pahare a câte 30-75 ml pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. În cazul pielonefritei (infecție a tractului urinar superior), socului i se vor asocia plante cu proprietăți antiseptice și antiinflamatoare (gălbenele, cimbrișor).

Decoctul alungă durerile în gât

Din flori de soc poți face un decoct pentru a calma inflamațiile gâtului, fiind, de asemenea, un bun remediu și în cazul gingivitei. Peste 50 g de flori de soc se toarnă 1 l de apă și se lasă să fiarbă 5 minute. După ce s-a răcit, decoctul se folosește ca apă de gură de 4-6 ori pe zi, mai ales după mese.

Infuzia alină durerile reumatismale

Fitoterapeuții recomandă remediile cu soc în reumatisme inflamatoare și degenerative. Persoanele cu astfel de boli își pot prepara o infuzie din flori de soc, din 1-2 linguriţe și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau cel puțin 3 căni pe zi.

Combate virozele respiratorii

Bogat în vitamina C, socul stimulează sistemul imunitar, distruge microbii, fiind recomandat în boli inflamatoare, în gripă, răceli, rinite, faringite, laringite, traheobronşite. Favorizează transpirația, ajutând la scăderea febrei și la eliminarea toxinelor din organism. Ca tratament, se face o infuzie, dintr-o linguriță de flori de soc și 1 cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau zilnic 3-4 căni.

Are efect laxativ

Socul este remediu și în cazul constipațiilor, având efect laxativ. Tinctura obținută din fructele de soc normalizează tranzitul intestinal, mobilizează toxinele, previne retenția de apă și menține greutatea sub control. Totodată, este indicată și în crizele de gută. Se prepară din fructele care nu au ajuns complet la maturitate, de culoare roșie spre violet, în cel mult 24 de ore de la recoltare.

Se spală foarte bine și se zdrobesc cu furculița până devin ca o pastă. Fructele se pun într-un tifon curat și se storc cu mâna, prin presare. Combină apoi în proporția 1:1 cu alcool – 1 pahar de suc amestecat cu 1 pahar de alcool alimentar dublu rafinat. Conținutul se păstrează în sticle mici, închise la culoare. Se iau zilnic 20 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.

Află cum să scapi de toxine cu soc AICI

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie