Proiectul Legii manualului şcolar a primit raport favorabil la Comisia pentru învăţământ din Senat

Proiectul Legii manualului şcolar a primit, marţi, raport de admitere la Comisia pentru învăţământ şi va intra în plenul Senatului pentru dezbateri.
Iulian Tudor
15 mai 2018, 12:59
Proiectul Legii manualului şcolar a primit raport favorabil la Comisia pentru învăţământ din Senat

„După aproape zece şedinţe de dezbatere, proiectul de lege a primit raport favorabil, va intra în plenul Senatului pentru dezbateri. Elemente importante în plus faţă de ceea ce am avut în forma iniţială: vor fi maximum trei variante la fiecare programă şcolară şi toate lucrurile se vor desfăşura prin Ministerul Educaţiei Naţionale, care este direct responsabil de calitatea manualelor din România. În condiţiile în care nu se califică cele trei manuale, se reia procedura, iar la maximum patru ani de zile obligaţia Ministerului este să retipărească toate manualele. Deci sunt nişte obligaţii foarte clare vizavi de retipărirea manualelor. O dată când se schimbă programa şcolară, în proporţie de 25% dacă s-au constatat greşeli ştiinţifice sesizate în implementarea manualelor şi obligatoriu la maximum patru ani de zile trebuie reînnoite tocmai pentru a nu a mai avea manuale de 15-20 de ani, ca în momentul de faţă”, a declarat preşedintele Comisiei, senatorul PSD Liviu Pop, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, manualul va avea patru formate: letric (n.r. – cartea în format pe hârtie), digital, interactiv şi un format Braille, pentru cei care au deficienţă de vedere – „obligaţia Ministerului fiind să creeze aceste manuale începând cu anul 2020”.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul Legii manualului şcolar, cu 175 de voturi „pentru”, 82 de voturi „împotrivă” şi patru abţineri.

„Manualul şcolar este principalul instrument de lucru al elevului şi reflectă lectura personalizată a programei şcolare aferente disciplinelor/ modulelor de pregătire din curriculumul naţional, realizată de autori/ echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învăţare şi grupuri-ţintă. Manualul şcolar de bază este bun de interes public şi reprezintă manualul şcolar realizat în conformitate cu programele şcolare în vigoare pentru disciplinele/ modulele de pregătire aferente trunchiului comun, din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu”, prevede proiectul de lege.

Potrivit proiectului, principiile pe care se fundamentează legea sunt: principiul echităţii şi egalităţii de şanse, principiul calităţii, principiul relevanţei, principiul eficienţei – în baza căruia se urmăreşte obţinerea de rezultate educaţionale maxime, prin gestionarea resurselor existente, principiul recunoaşterii şi garantării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

„În spiritul acestui principiu (al eficienţei – n.r.), se aprobă minimum două variante – maximum trei variante de manual şcolar de bază”, se mai arată în proiect.

În cazul manualelor pentru disciplinele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pot fi achiziţionate manuale din ţara de origine a minorităţii respective, după o evaluare prealabilă realizată prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în conformitate cu prezenta lege, precizează un articol al acestei iniţiative legislative.

„În vederea evaluării manuscriselor autorilor/ coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din învăţământul preuniversitar/ superior, selectate în baza apelului public de selecţie, plătiţi în baza unor reglementări aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. (…) Manualele şcolare de bază se prezintă astfel: a) în format manuscris; b) în format electronic needitabil; c) în variantă digitală interactivă. Ministerului Educaţiei Naţionale îi revine obligaţia de a asigura manuale şcolare pentru toate disciplinele la începutul fiecărui an şcolar, aşa cum este stabilit prin actele normative de organizare a anului şcolar”, mai spune proiectul.

De asemenea, proiectul de lege prevede că dreptul profesorului de a selecta manualul şcolar considerat cel mai adecvat, aşa cum este reglementat de Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, este garantat prin prezenta lege şi nu poate fi încălcat, iar în cazul unor schimbări de programă, înainte de reeditare, fiecare manual şcolar este reevaluat de grupuri de experţi.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi face parte din categoria legilor organice.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie