Ce boli tratezi cu pătlagină

Numită popular și limba-oii sau mama-ploii, pătlagina crește pretutindeni la noi, din primăvară până toamna târziu. Frunzele proaspete au efect hemostatic (opresc sângerările), cicatrizant și antiinfecțios. Fluidifică secrețiile bronhice, ajutând la eliminarea lor și la calmarea tusei. Echilibrează tensiunea arerială, au efect diuretic, astringent și bactericid. Se folosesc sub formă de infuzie, sirop, alifie, cataplasme.

RomaniaTV.net
18 mai 2018, 09:45
Ce boli tratezi cu pătlagină

Tratează tusea

Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei. Are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine. Se prepară dintr-o mână de frunze proaspete de pătlagină, fierte în 500 ml de apă. Se lasă să fiarbă la foc mic, jumătate de oră. După răcire, se amestecă cu 100 ml de miere. Conținutul se pune într-o sticlă și se ține într-un loc răcoros. Se iau 2-3 linguriţe pe zi.

Cicatrizează rănile

Pătlagina ajută la coagularea sângelui și la cicatrizarea rănilor. Frunzele proaspăte se aplică direct pe rănile superficiale, pentru a opri hemoragiile. În cazul rănilor purulente, ai nevoie de o infuzie obținută din 20 g frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 15 minute. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Citeşte şi Sunătoare şi roiniţă contra tulburărilor de somn

Scade colesterolul

Pătlagina, sub formă de ceai, scade nivelul de colesterol rău din sânge. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se ia câte o lingură de ceai la 2 ore, 2 săptămâni.

Combate problemele de stomac

Ceaiul de pătlagină e bun și în caz de ulcer stomacal, având efect hemostatic și cicatrizant. Se folosește și contra gastritei hiperacide sau diareei. Infuzia se prepară din 10 frunze uscate la o cană de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

Utilă în laringite

Frunzele de pătlagină au în compoziție un compus cu proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Ceaiul este indicat dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Peste o lingură de plantă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Tratează infecțiile urinare

Preparată din frunze tinere, tinctura de pătlagină tratează infecțiile urinare. Frunzele proaspete se pun într-un borcan, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar sau chiar țuică de casă, astfel încât să le acopere. Se lasă la macerat 15 zile, vasul fiind agitat de câteva ori pe zi. După ce se strecoară, se păstrează la rece, în sticluțe mici, închise la culoare. Se iau câte 10 picături sau o linguriță diluată în apă.

Bine de știut!

Cu tinctură de pătlagină diluată în apă poți face gargară împotriva stomatitelor, faringitelor, laringitelor sau altor infecții ale gurii.

Tratamente naturiste pe bază de pătlagină. Află rețetele și ce boli vindecă.