Muzica populară, din nou în DOLIU. A murit una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe din România

Natalia Gliga (n. 19 septembrie 1940) a fost o interpretă de muzică populară românească din zona Mureşului. A cîntat timp de peste 30 de ani la ansamblul Doina Braşovului. În anul 1990 s-a pensionat.
Iulian Tudor
14 iun. 2018, 13:41
Muzica populară, din nou în DOLIU. A murit una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe din România

Născută la câţiva kilometri de Reghin, la Caşva, Natalia Gliga a avut primul contact cu muzica la şcoală, scrie monitorulexpres.ro. După o scurtă perioadă petrecută la Bucureşti, cu părinţii refugiaţi, a revenit la Reghin pentru terminarea şcolii elementare. A început să frecventeze cursurile şcolii de industrie de la T]rgu Mureş, dar, din fericire, a renunţat, la insistenţele părinţilor, şi „pentru că nu era chemarea mea”, după cum susţine interpreta. Viaţa a dus-o apoi la un notariat public, unde a învăţat să scrie la maşină şi să redacteze acte oficiale. Teoria muzicală şi-a însuşit-o tot în capitală, la Liceul de muzică nr.12, sub directa îndrumare a Mariei Tănase şi a Miei Barbu. A fost colegă cu cei care, peste ani, aveau să se afirme în muzică la un nivel la care mulţi visează. Printre aceştia, Gheorghe Zamfir, de care Natalia Gliga îşi amintea că „era un coleg bun, şi care a avut ambiţie să se realizeze”.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Gestul făcut de Maria Butaciu înainte de a-şi da sufletul

Talentul muzical al artistei Natalia Gliga a fost descoperit în 1954, de soprana Iolanda Mărculescu și cîntărețul de operă Mircea Buciu, scrie musicartist.ro.

La recomandarea Iolandei Mărculescu, din clasa a IX-a, Natalia Gliga, a plecat la București, unde și-a continuat studiile, la Liceul nr.12, concomitent cu pregătirea muzicală pe care și-a însușit-o la Școala Medie de Muzică nr.1, sub stricta supraveghere a unor profesori de renume precum: Maria Tănase, Mia Barbu, Filaret Barbu şi Viorel Cozma, profesori care au învățat-o cum să dea glasului ei nuanțare și frazare.
După ce a terminat cursurile Școlii de Muzică cu media 9.60 la secțiunea canto-popular, Natalia Gliga și-a făcut debutul artistic alături de Orchestra Populară „Miorița” din Brașov, care aparținea de Filarmonica „Gheorghe Dima”.

Natalia Gliga și-a continuat cariera în cadrul ansamblului ,,Doina Brașovului”. Alături de ei a construit o carieră de excepție timp de 34 de ani.

A cîntat în multe turnee, în compania unor artiști ca Benone Sinulescu, Rodica Bujor, Dan Moisescu, Emil Gavriş, Alexandru Grozuţă, Ioan Radu, Ileana Constantinescu, Alexandru Lăzărescu, Elena Sărăroiu, Maria Ciobanu, Ion Cristoreanu, Maria Dragomiroiu, Felician Fărcaşu, Maria Văduva etc. Puţină lume ştie însă că Natalia Gliga, împreună cu solistul Ion Luican au format primul duet muzical din istoria folclorului autentic românesc, înainte de apariţia lui Ion Dolănescu şi Irina Loghin.

Natalia Gliga face parte din categoria interpreților grei ai „Generației de Aur a Folclorului Românesc”, care în cei 34 de ani de carieră a cîntat pentru aproape 200 de președinți de state și personalități. De-a lungul anilor solista a cîntat în turnee în Franța, Germania, Austria, Bulgaria și Elveția. Natalia Gliga a fost membră a Uniunii Compozitorilor din România și a Uniunii Interpreților din România, are șapte discuri și zeci de înregistrări la radio și televiziune.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde turiștii sunt răsplătiți dacă sunt respectuoși cu mediul. Ce avantaje au cei care ajung aici
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
VIDEO: Orașul în care aproape toți locuitorii sunt veri. Boala misterioasă care i-a unit și i-a pus în alertă cercetătorii
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
De ce se strică, de fapt, ciorba în frigider. N-ai fi bănuit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Soția lui Ionel Ganea rupe tăcerea! Cine este, de fapt, vinovat pentru accidentul care i-a adus fiul în stare gravă: „S-a întâmplat nenorocirea”
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve