Ministerul Justiţiei: Misiunea de evaluare MCV – discuţii despre codurile penale şi civile şi modificarea legilor Justiţiei

Şase întâlniri au avut loc la Ministerul Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de evaluare MCV, discuţiile vizând, în principal, codurile penale şi civile şi modificarea legilor justiţiei.
Romania TV
27 iun. 2018, 16:24
Ministerul Justiţiei: Misiunea de evaluare MCV - discuţii despre codurile penale şi civile şi modificarea legilor Justiţiei

În cadrul primei reuniuni s-a discutat despre recomandările 3 şi 4 din Raportul MCV, tematica vizând Codul penal şi Codul de procedură penală, potrivit unui comunicat MJ, citat de Agerpres.

„Accentul a fost plasat pe demersurile de modificare a acestor reglementări şi pe procesul legislativ în ansamblul său, fiind subliniate atât aspecte privind transparenţa şi consultările ce au avut loc, cât şi principalele consecinţe ale modificărilor discutate asupra activităţii organelor judiciare”, arată sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii MJ au discutat cu cei ai CE despre recomandarea 1 din Raportul MCV, respectiv despre un sistem ‘robust şi independent’ de numire a procurorilor de rang înalt.

„În acest context, conducerea Ministerului Justiţiei a prezentat stadiul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces. Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse. Totodată, membrii CSM ce au fost prezenţi la reuniune şi-au exprimat opiniile cu privire la criteriile de selecţie a procurorilor pe baza unor criterii clare şi transparente. De asemenea, Eugen Nicolicea a prezentat succint stadiul îndeplinirii recomandărilor ce revin Parlamentului României”, se precizează în comunicat.

O altă întâlnire a vizat recomandările 3 şi 6 din Raportul MCV, tematica fiind Codul civil şi Codul de procedură civilă, precum şi Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020.

În context, ministrul Tudorel Toader a arătat, cu privire la Codul de procedură civilă, că au fost identificate soluţii pentru instanţele unde nu existau spaţii pentru camerele de consiliu.

„În ceea ce priveşte recomandarea 6, a fost prezentată activitatea Consiliului de Management Strategic (COMS), a Comisiei de Monitorizare, precum şi a Grupului tehnic de lucru al COMS. De asemenea, ministrul Justiţiei a pus în discuţie posibilitatea ca, în momentul ridicării MCV, rolul Consiliului de Management Strategic să fie întărit cu atribuţii de observare şi monitorizare a evoluţiilor din sistemul judiciar”, arată MJ.

Totodată, în cadrul misiunii de evaluare MCV s-a discutat şi despre progresele înregistrate în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 – 2020 şi despre proiectul derulat de Camera Americană de Comerţ din România (AMCHAM) împreună cu Ministerul Justiţiei privind consolidarea integrităţii în întreprinderile publice.

Discuţiile s-au axat şi pe recomandarea 5 din Raportul MCV, respectiv pe aspecte vizând executarea hotărârilor judecătoreşti şi aplicarea de către administraţia publică a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti, inclusiv cu privire la instituirea unui mecanism pentru furnizarea unor statistici fiabile care să permită monitorizarea pe viitor.

Cu privire la sistemul ECRIS, a fost identificată o soluţie tehnică, iar în prezent se află în derulare o analiză de business privind adăugarea unor noi funcţionalităţi în această aplicaţie, precizează sursa citată.

„Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a precizat faptul că, în ultimii ani, autorităţile române şi-au demonstrat angajamentul pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, în cadrul unui proces amplu de reformă care era necesar şi ale cărui rezultate au fost constatate şi de Comisia Europeană. De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat faptul că obiectivul MJ şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Totodată, în cadrul întâlnirii, au fost clarificate o serie de aspecte pe care delegaţia Comisiei Europene le-a pus în discuţie cu privire la recomandările 1 şi 3”, se mai arată în comunicatul MJ.

Aceasta este cea de a doua misiune de evaluare din cadrul MCV din anul 2018, ea înscriindu-se în cadrul general de evaluare aferent mecanismului.

La întâlnirile de la MJ au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, secretarii de stat Marieta Safta şi Sebastian Costea, împreună cu o delegaţie a ministerului la nivel tehnic.

De asemenea, în funcţie de tematica fiecărei reuniuni, au participat reprezentanţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Senat, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene a fost condusă de şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al CE, Julien Mousnier. Din delegaţie au făcut parte şi Jeanne De Jaegher şi Maria Arsene, din partea Secretariatului General al Comisiei, Ingo Weustenfeld din cadrul DG Just şi Irina Stefuriuc de la DG Home.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vreme neplăcută în România. Fenomene ciudate în multe regiiuni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania