Cioloş îi răspunde lui Toader: Ordonanţa 6 viza SRI, era normal să ne consultăm

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş i-a răspuns, marţi seară, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, spunând că Guvernul condus de el a cerut avizul SRI pentru OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal pentru că actul normativ viza direct SRI şi în acest condiţii era normală o consultare, iar avizul CSAT era obligatoriu. El a afirmat că actuala guvernare caută "chichiţe legislative ca să împiedice finalizarea unor dosare care pun în pericol libertatea unor oameni politici”. În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că Ordonanţa 6 a fost dată "pentru a păstra SRI în câmpul tactic".
Romania TV
12 sept. 2018, 05:29
Cioloş îi răspunde lui Toader: Ordonanţa 6 viza SRI, era normal să ne consultăm

„Să spui, ca ministru al Justiţiei, că nu ceri aviz de la CSAT e o formă de a declara că nu-ţi pasă de ce gândeşte sectorul judiciar despre un proiect de lege pe care îl propui spre adoptare sau o decizie a Guvernului şi care vizează direct Justiţia. Legea prevede foarte clar faptul că eşti obligat să ceri avizul de la CSM şi de la CSAT. În cazul respectiv a fost o consultare cu SRI-ul pentru că ordonanţa de urgenţă respectivă viza SRI-ul şi atunci e normal să discuţi cu ei. Nu aveam nevoie de aviz pentru a adopta proiectul de ordonanţă, dar pentru noi, pentru Guvernul din 2016, era firesc să avem consultări cu toţi actorii care erau vizaţi de actele normative pe care noi le adoptam. Ăsta-i un lucru de bun simţ, dacă nu de bună practică legislativă, şi nu e cazul să dau eu lecţii domnului Tudorel Toader despre ce înseamnă bună practică legislativă. Atunci când adopţi o legislaţie cu un impact direct asupra unui sector, e firesc să te consulţi cu sectorul respectiv”, a afirmat Dacian Cioloş marţi seară, la Realitatea TV.

Fostul premier  a explicat că Ordonanţa 6 din 2016 a fost adoptată ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale care interzice Serviciului Român de Informaţii să mai utilizeze dispozitive de interceptări folosite în unele dosare de cercetare penală.

Citeşte şi: Toader: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz CSM

„Nu Guvernul Cioloş a decis că acel sistem de interceptări e operat de SRI, ci aceste decizii au fost luate de guvernele politice, inclusiv de partidul pentru care domnul Tudorel Toader lucrează sau partide care sunt în Guvernul din care dânsul face parte şi la un moment dat Curtea Constituţională, după ce s-a făcut o plângere, a constatat că acel instrument de interceptări sau rezultatele lui pot să fie folosite în justiţie de către procuror, dar el nu trebuie să fie operat de SRI. În momentul în care CCR a dat această decizie şi ea intra în vigoare, o serie de dosare, inclusiv de corupţie, care se aflau pe rol la procuratură sau la DNA, riscau să rămână blocate, pentru că atâta vreme cât acest sistem de interceptări nu mai putea să alimenteze legal, cu aviz de la judecător, nu mai puteau să alimenteze procurorii, ei nu puteau să continue cercetarea penală pe acele dosare şi atunci era important ca Guvernul să vină cu o alternativă care să ţină cont de decizia CCR şi să permită în continuare funcionarea acestui sistem care era legal”, a declarat Cioloş.

El a adăugat că acesta a fost motivul pentru Guvernul de la acea vreme a lucrat „foarte repede, dar în mod transparent” pe acest proiect de ordonanţă, care a primit inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi a fost adoptat fără obiecţii atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte acuzaţiile potrivit cărora actul normativ nu a avut aviz de la CSM, fostul premier a explicat că, anterior adoptării Ordonanţei 6, Guvernul a avut consultări cu CSM, a cerut avizul Consiliului, a primit avizul din partea comisiei 1 din CSM, „care era direct interesată” de actul normativ şi care „avea competenţă pe această temă”. În condiţiile în care ordonanţa a fost adoptată într-o şedinţă extraordinară la sfârşit de săptămână, iar CSM nu s-a putut reuni de urgenţă pentru a formaliza avizul de la comisia 1, avizul din partea CSM a fost primit ulterior.

„Ordonanţa de Urgenţă s-a dus la Parlament, aşa cum prevede procedura, Parlamentul nu a blocat-o, a lăsat-o să meargă, ea a produs efecte. (…) La doi ani după ce această ordonanţă a fost adoptată în mod foarte tansparent, acum se trezeşte Ministerul Justiţiei că ea ar avea nişte probleme şi de ce? Nu pentru că e o problemă cu ordonanţa respectivă, pentru că dacă era o problemă puteau să o blocheze de atunci, ci pentru a găsi încă o chichiţă legislativă, procedurală, ca să împiedice finalizarea unor dosare care pun în pericol libertatea unor oameni politici”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că Ordonanţa 6 a fost dată „pentru a păstra SRI în câmpul tactic”.

 Liviu Dragnea l-a acuzat pe fostul premier că a rămas „păpuşa serviciilor”.

„A fost o ordonanţă (OUG 6 – n.r.) dată pentru a păstra în joc, în câmpul tactic, Serviciul Român de Informaţii. Ăsta a fost rostul ordonanţei date într-o singură zi. Despre Cuioloş o să tot vorbim de acum înainte”, a declarat Dragnea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat despre declaraţiile lui Dacian Cioloş.

Guvernul Cioloş a primit aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru OUG 6/2016 care a stat la baza unor protocoale încheiate între instituţiile din domeniul Justiţiei şi serviciile de informaţii în aceeaşi zi în care l-a cerut, adoptând Ordonanţa la două zile după iniţierea ei fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu avizele date de CSAT, dar şi de SRI, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus marţi seară că, deşi avizul CSM este consultativ, el trebuie cerut, însă trebuie acordat şi timp de analiză şi dezbatere a membrilor Consiliului. Toader a precizat că în Parlament se află un proiect de lege care analizează această ordonanţă, iar dacă ea va fi respinsă, toate probele administrate în baza echipelor mixte vor fi revizuite.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Ce joburi a avut George Simion până să devină politician. D ce a fost șomer până la 26 de ani
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Investiție colosală. O nouă fabrică în România creează sute de locuri de muncă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica