Eugen Teodorovici anunţă că în şedinţa de joi Guvernul discută o Ordonanţă de modificare a legislaţiei privind insolvenţa

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat miercuri seară că în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o modificare legislativă privind legea insolvenţei şi care prevede ca orice creditor care s-a înscris la masa credală să poată cere falimentul acelor firme care continuă să acumuleze datorii după începerea procedurii insolvenţei sau reorganizării. Teodorovici a catalogat situaţia actuală privind firmele aflate în insolvenţă drept "un ajutor de stat mascat, pe care statul îl permite cu bună ştiinţă”, arătând că în prezent sunt aproximativ 28.000 de firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare.
Iulian Tudor
12 sept. 2018, 19:11
Eugen Teodorovici anunţă că în şedinţa de joi Guvernul discută o Ordonanţă de modificare a legislaţiei privind insolvenţa

Întrebat dacă în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o Ordonanţă care se referă va insolvenţă, Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ.

„Aşa este intenţia, (…) Au fost modificări legislative de mulţi ani făcute, din păcate un cadru legislativ care a permis situaţii care trebuie oprite. Avem 63 de miliarde de lei în această zonă: firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare. Avem cam 28.000 de firme în situaţia asta. Cam o mie şi ceva dintre ele au plan de reorganziare. Şase mii şi ceva sunt în observaţie de ani de zile. Împreună, marea lor parte, acumulează încă datorii peste acel moment de intrare în insolvenţă, peste angajamentul de asumare de plată şi de necontinuare a datorilor faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorect faţă de mediul de afaceri corect şi este şi un ajutor de stat mascat pe care statul îl permite cu bună ştiinţă de foarte multe ori pentru că a şi întrebat ANAF-ul: aţi avut pârghiile legale să opriţi intrarea în insolvenţă ale anumitor firme? Aţi avut pârghiile legale ca, odată intrate în insolvenţă firmele să nu mai acumuleze astfel de datorii?”, a spus ministrul Finanţelor Publice, potrivit news.ro.

El a arătat că Ordonanţa care va fi luată în discuţie joi vizeazăo parte de legislaţia neacoperită în prezent.

„Asta este intenţia noastră de mâine, să avem acel cadru în baza căruia statul, de fapt oricare creditor la masa credală, să poată să ceară falimentul atunci când lucrurile continuă în felul acesta”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a spus că este vorba despre un comportament care nu este corect faţă de mediul de afaceri.

El a menţionat că există o propunere ca, atunci când se doreşte intarea în insolvenţă, firmele să nu aibă datorii mai mari de 50 la sută la stat.

„Sunt firme care, cu motive obiective la bază, au intrat în insolvenţă şi atunci noi am propus în această ordonanţă chiar şi tăierea unor astfel de datorii pentru companii care fără această măsură nu pot continua. Adică sunt măsuri foarte bune pentru piaţă, de aceea avizul de la Consiliul Economic şi Social al fost unul favorabil. Şi atunci ăsta este un plafon pentru a face mai grea intrarea în insolvenţă a companiilor şi în spacial pentru că există o practică din partea unor companii de a intra şi a ieşi din insolvenţă, adică ele cu asta se ocupă”, a spus ministrul.

Întrebat în ce constă urgenţa adoptării unui asemenea act normativ, Teodorovici a răspuns că până la sfârşitul anului o astfel de modificare legislativă poate aduce surse de bani suplimentare.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună