Acţiuni ale poliţiştilor pentru prevenirea incidentelor cu câini agresivi sau periculoşi

Poliţiştii desfăşoară, până în decembrie, controale şi acţiuni de prevenire a unor incidente în care sunt implicaţi câini agresivi sau periculoşi. În primele patru luni ale anului, au fost constatate 74 de infracţiuni şi au fost aplicate 459 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu, anunţă Poliţia Română.
Filip Stan
25 sept. 2018, 14:16
Acţiuni ale poliţiştilor pentru prevenirea incidentelor cu câini agresivi sau periculoşi

În perioada septembrie – decembrie, Poliţia Română desfăşoară acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi sau agresivi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de instituţie.

„Este important ca deţinătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască şi să respecte legislaţia în domeniu. Activităţile poliţiştilor, în cooperare şi cu alte instituţii (structuri judeţene ori regionale ale Asociaţiei Chinologice Române, ale Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente”, arată sursa citată.

Potrivit Poliţiei Române, la nivel naţional, se înregistrează o scădere a numărului de câini aparţinând categoriei I – câini de luptă şi atac (-107 exemplare), pe când numărul de câini aparţinând categoriei II – câini agresivi este în creştere (+948 exemplare).

În urma activităţilor poliţiştilor, în primele patru luni ale acestui an, au fost constatate 74 de infracţiuni şi aplicate 459 de sancţiuni contravenţionale în domeniu.

Astfel, au fost identificate 30 de persoane care au comercializat câini din categoria I, în condiţiile în care un articol al OUG 55/2002 prevede că introducerea în ţară sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, sunt consideraţi câini periculoşi cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Totodată, sunt consideraţi câini agresivi cei care, fără să fie provocaţi, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private şi cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenaţi în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la Poliţie în zona unde este ţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menţionate şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor din prima categorie şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I.

De asemenea, proprietarii acestor câini trebuie să anunţe la Poliţie, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd animalul, daca acesta moare sau este înstrăinat.

Accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul acestor animale în părţile comune ale imobilelor unde sunt ţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.

Totodată, accesul câinilor din categoria a II-a şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniţă şi fără lesă.

Conform sursei citate, sunt interzise organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin; importul sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac, reproducţia câinilor de luptă şi de atac care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, abandonarea câinilor.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Reguli usturătoare pentru permis. Cum sunt afectați românii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări