Secţia pentru anchetarea magistraţilor şi-a început marţi activitatea. Adina Florea, propusă procuror-şef adjunct

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a început marţi activitatea, unul dintre cei cinci procurori ai acesteia fiind Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA.
Romania TV
23 oct. 2018, 06:42
Secţia pentru anchetarea magistraţilor şi-a început marţi activitatea. Adina Florea, propusă procuror-şef adjunct

„Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane.

Dosarele aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, a anunţat Biroul de informare şi relaţii publice al Ministerului Public.

Procurorul-şef al noi Secţii este Florena Esther Sterschi, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 
În afara Adinei Florea, mai sunt procurori cu functie de execuţie Iuliana Magdalena Olteanu, Codruţa Simina Chindea şi Sorin Eugen Iaşinovschi. Toţi au fost admişi în urma interviului susţinut vineri la CSM, rezultatele fiind anunţate în seara aceleiaşi zile.

Potrivit unor surse judiciare, Adina Florea a fost propusă pentru funcţia de procuror-şef adjunct al acestei secţii. Propunerea a fost făcută de procurorul-şef al Secţiei de investigare a magistraţilor, Florena Esther Sterschi, care a trimis o solicitare în acest sens către CSM.

Preşedintele CSM, Simona-Camelia Marcu, şi-a exprimat convingerea marţi că noua Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor.

„Astăzi, 23 octombrie 2018, s-a operaţionalizat Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, înfiinţată prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară. Procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii”, se arată într-un comunicat al CSM.

CSM susţine că îşi va asuma în continuare derularea cu responsabilitate a procedurilor de numire a procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit dispoziţiilor legale.

Guvernul a adoptat în 10 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentrtu investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

Ministrul Justiţiei preciza atunci că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea „până la 15 procurori”, formulare care ar fi creat ambiguitate.   

„Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public”, a explicat Toader.

De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, declara că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa