Klaus Iohannis: Fac apel la guvern să se răzgândească asupra ordonanţei. Este lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel miercuri, după şedinţa CSAT, ca guvernul să renunţe la proiectul de ordonanţă de urgenţă de introducere a unor noi taxe şi impozite, anunţat marţi. Şeful statului spune că o astfel de ordonanţă aruncă ţara în haos şi că proiectul trebuie negociat cu patronatele şi sindicatele, pentru a se ajunge la un consens.

RomaniaTV.net
19 dec. 2018, 06:08

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care „introduce noi taxe şi impozite”, vine cu idei „nemaiauzite” şi „aruncă în haos economia”. Şeful statului afirmă că acest lucru arată că guvernul nu are bani şi caută soluţii disperate pentru a găsi surse de finanţare pentru cheltuielile promise.

„Cu toții am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru a introduce noi taxe și impozite.

Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație pe care a făcut-o doamna Prim-ministru în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament, deci discursul inaugural. Nu cred că e cazul să citez, dar spunea doamna Prim-ministru acolo: „țineți minte, nu vom introduce noi impozite și taxe”. Ei, iată că nu a trecut nici un an și introduce noi impozite și taxe.

Această ordonanță de urgență nu a fost discutată cu partenerii, din mediul economic, nici măcar din mediul instituțional al statului. Acest proiect nu are o analiză la fundamentare. Acest proiect vine cu idei nemaiauzite până acum.

Acest proiect aruncă în haos economia!

Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toții mai mult pentru curent și pentru gaz. Alt rezultat nu văd acum, fiindcă noi vorbim, sigur, mai degrabă din punctul de vedere al oamenilor care stau și se miră ce se întâmplă în acest guvern pesedist.

În același timp, am primit asigurări de la responsabili din domeniul telecomunicațiilor că această chestiune îi va afecta și pe ei și cu siguranță vom plăti mai mult pentru telefonie, pentru internet, și așa mai departe.

Asta este doar începutul, fiindcă toate companiile folosesc și energie, și carburant, evident, și telecomunicații, deci, pe scurt, ne așteptăm ca toate să se scumpească.

Acesta va fi efectul acestei ordonanțe. Se introduc nenumărate modificări, schimbări și adaptări, nota bene, în ultimul moment, fără consultări, fără o dezbatere transparentă și fără o analiză de fundamentare.

Se introduce un nou concept, „taxa din lăcomie” – din lăcomia pesediștilor de a lua bani mai mulți pe care îi vor gestiona așa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia. Și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite aduse în ultimul moment vor fi suportate și plătite de oamenii de rând.

Acest lucru nu trebuie să se întâmple și fac apel la Guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe, să o pună în discuție, să o negocieze cu patronatele, cu sindicatele și, după o analiză profundă și discuții, să revină cu o formă care este sustenabilă”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit transcriptului oferit de Administraţia Prezidenţială.

________

UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii după şedinţa CSAT:

Am aprobat planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 -2028 cu echipamente performante, compatibile cu echipamentele NATO.

Am aprobat forţele şi mijloacele care se trimitanul viitor în misiuni externe.

1.902 militari vor participa la misiuni externe.

Vom participa la misiunea din Afganistan şi la grupulNATO din Polonia.

La anul vom participa cu un detaşament de elicoptere militare în misiuni externe.

Am aprobat constituirea corpului Comandamentului de Sud-Est.


Despre ordonanţa de urgenţă anunţată de guvern:

Cu toţii am aflat că guvernul introduce noi taxe şi impozite.

Discursul inaugural al premierului a fost că nu vom introduce noi impozite şi taxe.

Nu a trecut nici măcar un an. Această ordonanţă nu a fost discutată cu partenerii sociali, nu are fundamentare. Vine cu idei nemaiauzite.

Aruncă în haos economia.

Vom plăti mai mult pentru curent şi pentru gaz.

Vom plăti mai mult şi pentru telecomunicaţii.

Se introduce un concept: taxa pe lăcomie. Lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi.

Aceste lucruri vor da peste cap companiile şi populaţia.

Fac apel la guvern să se răzgândească asupra ordonanţei, să o negocieze cu patronatele şi sindicatele şi să vină cu o variantă sustenabilă.

Guvernul nu are bani, nu ştie cum să facă rost de bani şi inventează tot felul de taxe.

Această ordonanţă este un motiv serios deîngrijorare pentru toţi românii. Va face viaţa românilor considerabil mai scumpă.

Sigur voi merge la şedinţele de guvern.

Le doresc succes (parlamentarilor opoziţiei cu moţiunea de cenzură – n.r.).

Nu e treaba preşedintelui să facă programul parlamentului.

Personal, îmi permit să am o simpatie faţă de o parte şi o antipatie faţă de altă parte.

Voi aşteşta să vină la mine legea pensiilor şi voi evalua proiectul.

_______

UPDATE Şedinţa CSAT s-a încheiat după o oră.

Preşedintele Klaus Iohannis va face declaraţii, a anunţat România TV.

________

UPDATE Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a fost suspendată pe 11 decembrie, a fost reluată, miercuri, la Palatul Cotroceni, laora 12.00.

_______

„Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite”, anunţa atunci Administraţia Prezisdenţială.

Preşedintele a decis reluarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 19 decembrie, pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi.

CSAT s-a reunit în 11 decembrie la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a şedinţei fiind incluse subiecte referitoare la planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019, Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019 şi programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019.

În cadrul şedinţei Consiliului urmau să fie analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, conform  Administraţiei Prezidenţiale.