Meleşcanu: MAE nu a primit propunerea de mandat pentru poziţia guvernului asupra candidaturii lui Kovesi la şefia EPPO

Ministrul român de externe Teodor Meleşcanu a declarat luni, la Bruxelles, că Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a primit de la Ministerul Justiţiei, spre avizare, propunerea de mandat pentru poziţia guvernului legată de candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

RomaniaTV.net
18 feb. 2019, 18:29
Meleşcanu: MAE nu a primit propunerea de mandat pentru poziţia guvernului asupra candidaturii lui Kovesi la şefia EPPO

”Nu, nu încă, dar probabil că o vom primi (propunerea de mandat, n.red.) în curând”, a spus şeful diplomaţiei române într-o conferinţă de presă după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe.

El a precizat că nu a discutat cu ministrul justiţiei pe această temă.

Laura Codruţa Kovesi este plasată pe prima poziţie pe lista scurtă pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european după evaluarea realizată de comitetul de selecţie independent.

Ceilalţi doi candidaţi aflaţi pe lista scurtă pentru procedura de selecţie a şefului Oficiului procurorului public european (EPPO) sunt Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Andres Ritter din Germania. Numărul iniţial de candidaţi a fost de 24.

Laura Codruţa Kovesi urmează să fie audiată pe 26 februarie într-o şedinţă comună a comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi respectiv pentru control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. Şeful EPPO trebuie să fie desemnat de PE şi Consiliul UE.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat vineri la Parchetul General, unde a fost audiată de procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.