În două luni, peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri de peste 45 de minute în România. Trei sferturi au fost curse internaţionale

Peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri cuprinse între 45 şi 180 de minute, în primele două luni ale anului, dintre acestea 1.173 fiind curse internaţionale cu plecare din şi înspre România, arată datele publicate, marţi, de o companie dedicată rezolvării cererilor îndreptăţite ale călătorilor privind serviciile companiilor aeriene.
Filip Stan
05 mart. 2019, 13:24
În două luni, peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri de peste 45 de minute în România. Trei sferturi au fost curse internaţionale

Conform Flight Refund, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018, au fost raportate 101 zboruri cu întârzieri mai mari de trei ore.

Reprezentanţii companiei de consultanţă susţin că, în prezent, doar 1% dintre români cunosc faptul că pot primi compensaţii pentru zborurile întârziate, anulate sau pentru refuzul la îmbarcare.

Statistica Flight Refund relevă faptul că, în România, în lunile ianuarie şi februarie 2019, au fost înregistrate 1.517 de zboruri care au avut întârzieri între 45 şi 180 de minute. Dintre acestea, 1.173 au fost zboruri internaţionale cu plecare din şi înspre România, întârzierile influenţând călătoriile pasagerilor.

„(…) cei mai mulţi dintre pasagerii români nu cunosc faptul că au dreptul la compensaţii chiar şi în cazul în care, în timpul unei călătorii cu mai multe conexiuni, un zbor a fost întârziat între 45 şi 180 de minute, fapt care a dus la pierderea zborului de legătură. De altfel, în primele două luni ale sezonului de iarnă, pe principalele hub-uri din Europa pentru zborurile cu escală – Zurich, Viena, Munchen, Amsterdam, Berlin, Frankfurt, Hamburg şi Bruxelles – au fost înregistrate 325 de zboruri cu întârzieri între 45 şi 180 de minute„, precizează sursa citată.

Conform Regulamentului CE 261/2004, un pasager are dreptul la o despăgubire în valoare de 250 – 600 de euro, în funcţie de kilometrii parcurşi până la destinaţie. Dacă distanţa este sub 1.500 km, compensaţia va fi de 250 de euro, dacă este între 1.500 şi 3.000 km, călătorul este eligibil pentru o recompensă în valoare de 400 de euro, iar pentru cursele de peste 3.500 km poate primi o compensaţie de 600 de euro.

Experţii susţin că, pentru a putea cere despăgubire în cazul unui incident pentru o călătorie cu mai multe zboruri de conexiune, pasagerii trebuie să se asigure că toate zborurile au acelaşi număr de rezervare şi întreaga rută a fost înregistrată, de la zborul de plecare şi până la destinaţia finală, compensaţia fiind revendicată pentru fiecare pasager.

Sunt eligibile pentru compensaţie toate tipurile de zboruri, inclusiv chartere, cu menţiunea că zborul trebuie să fie operat de o companie din Uniunea Europeană sau să decoleze de pe un aeroport din UE, însă nu se poate cere despăgubire dacă zborul de legătură este operat de o companie low-cost. De asemenea, dacă oricare dintre zborurile de legătură a fost întârziat din cauza unui eveniment de forţă majoră, companiile aeriene sunt pasibile de atenuarea daunelor (zbor alternativ, cazare, masă, transfer etc.), însă nu şi de despăgubire. Spre exemplu, în situaţia în care un pasager zboară din Europa către Canada cu o companie canadiană, cu o escală în Canada, prima etapă a acestei călătorii, din Europa către Canada, este eligibilă pentru compensaţie. În ceea ce priveşte a doua etapă, între două oraşe din Canada, pasagerul poate primi compensaţie dacă cele două zboruri au fost efectuate de acelaşi transportator şi au acelaşi cod de rezervare„, se arată în comunicatul Flight Refund.

Compania Flight Refund a dezvoltat rapid aria de activitate, extinzând-se din Ungaria şi Europa Centrală către piaţa întregii Uniuni Europene şi spre alte destinaţii internaţionale. Încă din anul 2016, compania are clienţi din România, Cehia, Slovacia, Polonia, Franţa, Portugalia şi Spania. Înregistrarea pe site-ul companiei se poate face în 14 limbi, iar relaţiile cu clienţii sunt susţinute de vorbitori nativi.

Începând din 2018, România a devenit piaţă de interes major pentru Flight Refund, activitatea companiei fiind susţinută de un birou local.

DailyBusiness
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cum arată în realitate Jack Spintecătorul. Misterul a fost rezolvat: chipul celui mai cunoscut criminal în serie a fost dezvăluit
Capital.ro
Un titan al muzicii s-a stins. A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Playtech.ro
Diferenţe între fond de rulment şi fond de reparații. Ce înseamnă fiecare şi cine trebuie să dea bani
Adevarul
Județul cu burse de nerefuzat la profesională, dar cea mai mare rată de elevi nerepartizați la liceu. „Toți vor teoretic”
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Când am văzut...” ????⤵
Evz.ro
Turiștii se plâng de nesimțirea de pe litoralul românesc
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
Două persoane au murit și alte 32 au fost confirmate cu virusul WEST NILE, în Italia. Care sunt primele simptome
Cancan.ro
Medicul care a încercat să îl resusciteze pe Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu, rupe tăcerea: 'Părea că nu a…
Capital.ro
România a pierdut o actriță de geniu. O admiram vrăjiți la teatru și TV: Știam că sunt urâtă, așa că am zis să fac comedie, ca Birlic!
StirileBZI
Criză iminentă în România? Experții economici trag un semnal de alarmă pentru întreaga țară
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Horoscop Alina Bădic până 1 August: „Este foarte important să știm cum ne poziționăm ca să folosim această energie la potențial maxim”