Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării: Avem un buget cu 27% mai mare decât în 2018

Bugetul Ministerului Cercetării este mai mare cu 27% în acest an faţă de anul 2018, iar suma de 3,3 miliarde de lei credite de angajament asigură derularea programelor destinate funcţionarii institutelor naţionale de cercetare pe o perioadă de patru ani şi nu pe un an cum a fost până în prezent, a declarat, luni, ministrul Nicolae Hurduc.
Romania TV
18 mart. 2019, 14:27
Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării: Avem un buget cu 27% mai mare decât în 2018

„Legat de bugetul Cercetării (…) avem un buget de 1.790.000.000 de lei, este cu 27% mai mare decât bugetul din anul 2018. Ce avem în plus faţă de 2018 – un buget de 3,3 miliarde credite bugetare. E vorba de o componentă bugetară care ne permite să generăm un buget predictibil. Predictibilitatea a fost o problemă a Ministerului Cercetării în ultimii ani, pentru că acele competiţii de granturi care trebuiau lansate în fiecare an nu prea au putut fi pornite la timp şi ultima competiţie de proiecte a fost în 2016. Sunt trei ani de când bugetul Cercetării nu a permis lansarea de proiecte care stau la baza finanţării şi a institutelor de cercetare şi a universităţilor şi a institutelor academiei”, a spus ministrul Cercetării, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că la acest buget de aproape 1,8 miliarde de lei se adaugă încă aproximativ 400 milioane de lei bugetul Academiei Române, care e destinat tot susţinerii cercetării. „Institutele de cercetare din subordinea Academiei au un statut puţin diferit de institutele pe care le coordonăm noi, dar acest buget este în mod evident destinat tot cercetării, (…) s-a respectat programul de guvernare al PSD, care s-a angajat cu creştere bugetară de 30%, nu am atins chiar 30, dar suntem pe la 26%”, a precizat Hurduc.

În ceea ce priveşte repartizarea bugetului Ministerului Cercetării, el a afirmat că 500 de milioane de lei sunt alocaţi programelor-nucleu, adică acelora destinate să asigure cam între 40 şi 60% din necesarul institutelor naţionale de cercetare, restul banilor fiind obligate să îi câştige prin competiţii de granturi.

Nicolae Hurduc a spus că 145 de milioane de lei sunt destinaţi „instalaţiilor” de interes naţional, cum e laserul de la Măgurele.

„Cam o treime din buget – să spunem – e destinată programelor de cercetare, granturilor, o treime programelor-nucleu, mai avem în linii mari 100 de milioane de lei pentru cotizaţii externe”, a spus ministrul.

El a menţionat că în fiecare an apăreau sincope în plata institutelor de cercetare: „Avem suma de 3,3 miliarde – credite de angajament, ceea ce asigură derularea programelor-nucleu pe o perioadă de patru ani şi nu pe un an, cum a fost până acum, deoarece noi am constatat că la sfârşitul fiecărui an apar sincope între momentul în care se încheie anul financiar şi deschiderea noilor competiţii de programe şi institutele nu sunt plătite o perioadă de câteva luni. (…) Pentru a evita aceste sincope financiare s-a introdus o competiţie de proiecte pe un interval de patru ani şi suma deja e alocată prin creditele de angajament”.

Ministrul a anunţat, în conferinţa de presă, că vor putea fi lansate şi o serie de competiţii destinate tinerilor.

„Noi vom putea lansa în acest an o serie de competiţii, de granturi în primul rând cele destinate tinerilor. (…) Discutăm de generaţiile de cercetători tineri, care nu au încă experienţa necesară ca să poată participa la competiţiile cercetătorilor seniori, deci nu au nicio şansă acolo să câştige proiecte şi atunci au probleme în ce priveşte dezvoltarea carierei. Pentru a ajunge cercetător principal 2 sau 1 ai ca obligativitate să fii director al unui proiect de cercetare şi atunci generaţiile mai tinere nu ar fi putut să atingă, chiar dacă aveau în rest îndeplinite criteriile de promovare, nu ar fi putut să atingă competenţele necesare ca să ocupe postul de cercetător ştiinţific 2 şi 1, ceea ce putea să fie unul dintre motivele pentru care o parte dintre tineri părăsesc România”, a spus Hurduc.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania