Test pentru Andronescu: Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe Educaţie

Deputaţii au programată, marţi dimineaţă, dezbaterea moţiunii simple pe Educaţie a PDL, prin care se cere inclusiv demisia premierului, dar şi renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă.

RomaniaTV.net
01 oct. 2012, 17:56
Test pentru Andronescu: Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe Educaţie

Moţiunea a fost depusă săptămâna trecută la Cameră, Cristian Buican (PNL), secretar al acestui for, anunţând că dezbaterea va avea loc pe 2 octombrie, la ora 10.00, iar votul final este programat la ora 12.30.

PDL solicită, în moţiunea „Brambureala din Educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar”, renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă, dar şi demisia premierului.

PDL cere, potrivit unui anunţ făcut pe acestă temă de vicepreşedintele PDL Raluca Turcan săptămâna trecută, „renunţarea la introducerea bacalaureatului profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional, aşa cum a fost el introdus în 2012, precum şi aplicarea Legii Educaţiei naţionale în privinţa bacalaureatului tehnologic„.

De asemenea, democrat-liberalii cer ca ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, precum şi emiterea unei interdicţii pentru acesta de a mai activa cel puţin cinci ani de zile în învăţământul universitar.

La ultimul punct între solicitările PDL figurează solicitarea ca ministrul Educaţiei şi premierul, „vinovaţi de situaţia educaţiei”, să demisioneze.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara, săptămâna trecută, că în PDL s-a instaurat o amnezie colectivă, democrat-liberalii uitând, prin depunerea unei moţiuni simple pe Educaţie, că legea „proastă” care reglementează Educaţia e făcută de aceştia.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara că moţiunea simplă pe educaţie este un demers democratic, care îi va oferi şansa de a explica ce se întâmplă în sistemul de învăţământ.

„Moţiunea simplă pe educaţie depusă de PDL este un demers democratic, prevăzut de Constituţie, pe care îl privesc cu toată deschiderea. Am considerat întotdeauna că o moţiune este un moment în care Parlamentul se poate apleca asupra unui domeniu de interes major pentru ţară. Voi porni în tratarea acestui subiect de la realitatea sistemului şi voi aduce în discuţie ce am făcut în două luni, de când sunt ministru. Nu cred că nu am ce spune. Este şansa mea de a explica ce se întâmplă în educaţie, voi spune despre lucrurile pe care le-am găsit. E şi şansa celor care participă la dezbateri în Parlament să devină puncte de sprijin în demersurile pe care trebuie să le facem pentru educaţie. Eu cred că societatea de mâine nu poate să fie mai performantă decât este educaţia astăzi”, spunea Andronescu.

Tot marţi este programată depunea de către PDL a unei moţiuni simple pe agricultură, potrivit unui anunţ făcut săptămâna trecută de prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, care menţiona că democrat-liberalii vor cere demisia ministrului Agriculturii.