Augustin Lazăr, contre cu Tudorel Toader la interviul pentru funcţia de procuror general. Ce au spus ceilalţi candidaţi

Cei patru candidaţi care şi-au depus dosarele în cadrul procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror general au susţinut, miercuri, interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Augustin Lazăr, actualul procuror general propus pentru revocare de Tudorel Toader, mai vrea un mandat la Parchetul General, aşa că astăzi a stat faţă în faţă cu ministrul Justiţiei. Lazăr a fost întrebat, la interviu, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre trecutul său profesional şi acuzaţiile apărute recent în spaţiul public. "Atât eu, cât şi dumneavoastră, am exercitat înainte de ’89 funcţia de procuror", a replicat Augustin Lazăr.
Romania TV
10 apr. 2019, 04:37
Augustin Lazăr, contre cu Tudorel Toader la interviul pentru funcţia de procuror general. Ce au spus ceilalţi candidaţi
UPDATE: Gabriela Scutea, taxată pentru participarea la protestele de la Bruxelles la interviul pentru şefia Parchetului General

UPDATE: Procurorul general Augustin Lazăr a susţinut interviul pentru un nou mandat la şefia Parchetului General în faţa ministrului Justiţiei. După prezentarea făcută de Lazăr, Tudorel Toader l-a rugat pe acesta să răspundă cu privire la recentele „dezvăluiri” privind cariera sa, potrivit Agerpres.
„Atât eu cât şi dvs am exercitat înainte de 1989 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupa instituţia. În mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal”, a răspuns Lazăr.

El a adăugat că şi-a cerut scuze public în numele instituţiei, în replică Toader afirmând că scuzele ar trebui să fie în nume personal.

„În trecutul meu profesional se poate uita oricine”, a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: „Şi în al meu!”.

 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general, Augusitn Lazăr, au avut un schimb acid de replici la finalul interviului pentru ocuparea funcţiei de procuror general, pe tema legalităţii procedurii. 

”Vă mulţumesc pentru atenţie şi pentru faptul că m-aţi ascultat şi sper ca această procedură să fie aşa cum aţi anunţat-o: imparţială, transparentă şi să fie legală, în final”, a spus Augustin Lazăr, la finalul interviului.

În replică, Tudorel Toader i-a spus: ”Sigur că da, dacă nu, veţi contesta, după cum aţi mai făcut-o”.

Procuroul general a completat că există nişte standarde europene după care se desfăşoară asemenea proceduri.

 
UPDATE: Primul candidat intrat la interviu este Marian Drilea, procuror DIICOT.
Procurorul Marian Drilea a declarat, miercuri, în timpul interviului, că în prezent există sentimental că actul de justiţie se face discreţionar sau preferenţial, lucru care trebuie corectat printr-o transparenţă totală. În plus, Drilea a susţinut că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a creat tensiuni, dar, dacă înfiinţarea ei a fost validată de Curtea Constituţională, aceasta trebuie susţinută. Totodată, Drilea a spus că procurorul general nu trebuie să emită judecăţi de valoare prin perspectiva propriilor percepţii.
 
Ştirea iniţială: 
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că înainte sau după moţiunea simplă din Senat la adresa sa va da un răspuns în legătură cu rezultatul interviurilor pentru funcţia de procuror general.

„Cel mai probabil, astăzi vom comunica şi un răspuns. În cursul zilei de azi, probabil înainte sau după moţiune, vom da un răspuns”, a spus Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

 
Procurorul general, Augustin Lazăr, a spus, miercuri, la sosirea la Ministerul Justiției că nu are emoții înainte de interviurile pentru șefia Parchetului General. „De ce să am emoții, fiindcă este al nu știu câtalea examen pe care l-am susținut, așa că nu am emoții”, a comentat Lazăr.

Patru candidaţi şi-au depus dosarele pentru a ocupa postul de procuror general, iar în urma evaluării s-a stabilit că aceştia întrunesc condiţiile de legalitate pentru a participa la selecţie. Este vorba despre Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.

Augustin Lazăr este actualul procuror general şi a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

În 24 octombrie 2018, ministrul Tudorel Toader a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Şeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr.

Mandatul acestuia la Parchetul General expiră în această lună.

Marian Drilea este procuror DIICOT şi a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”.

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct, pe vremea când funcţia de procuror general era deţinută de Laura Codruţa Kovesi. În 2018, Scutea a candidat şi la funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT până în 2018, la expirarea mandatului. Deşi a candidat pentru un nou mandat alături de Felix Bănilă, ministrul Justiţiei l-a propus pe cel din urmă pentru preluarea mandatului, Bănilă fiind numit în funcţie prin decret prezidenţial. Horodniceanu este implicat în această perioadă şi în procedura de selecţie pentru desemnarea candidaţilor României la postul de procuror european.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat, în 14 martie, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie.

 

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Proprietarii de terenuri care sunt despăgubiți. S-a dat lege în România. Statul va plăti toți banii
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 14 mai. Un front atmosferic lovește România, sudul încă se răsfață la soare
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase