Poliția de frontieră instalează aplicații de supraveghere în telefoanele turiștilor. Explicații ale oficialilor

Polițiștii de frontieră din China instalează pe ascuns aplicații de supraveghere în telefoanele turiștilor care vizitează Xinjiang, o regiune autonomă, locuită predominant de musulmani. 
Filip Stan
03 iul. 2019, 11:27
Poliția de frontieră instalează aplicații de supraveghere în telefoanele turiștilor. Explicații ale oficialilor

Odată instalate, programele extrag informații personale din contacte și e-mailuri care sunt cercetate cu atenție, după cum reiese dintr-o anchetă realizată de jurnaliștii The Guardian. Guvernul chinez a limitat libertățile pentru uigurii din provincia Xinjiang, unde au fost instalate camere dotate cu funcții de recunoaștere facială pe străzi și inclusiv în moschee.

De asemenea, localnicii sunt obligați să descarce aplicații prin intermediul cărora autoritățile pot verifica informațiile din telefoanele mobile. Investigația realizată de The Guardian, Süddeutsche Zeitung și de New York Times a scos la iveală faptul că turiștii sunt supuși unor verificări amănunțite în momentul în care vor să călătorească în provincia Xinjiang, care se învecinează cu Kîrgîzstan.

Polițiștii de frontieră le cer turiștilor telefoanele mobile în care instalează pe ascuns o aplicație care extrage informații din e-mail-uri, texte și din contacte, precum și din alte date stocate pe telefonul mobil. Turiștii susțin că nu au fost avertizați în prealabil de autoritățile chineze și nici nu li s-a adus la cunoștință ce fel de informații sunt căutate cu ajutorul aplicației sau la ce sunt folosite acestea. Potrivit investigației The Guardian, telefonele mobile ale turiștilor care au trecut prin punctul de frontieră Irkeshtam au fost verificate de polițiștii de frontieră. Edin Omanović, directorul asociației Privacy International, a catalogat aceste descoperiri ca fiind „extrem de îngrijorătoare într-o țară în care oamenii care descarcă din greșeală o aplicație sau un articol pot ajunge într-un lagăr”.

Cum funcționează aplicația secretă, instalată de polițiștii de frontieră chinezi

Specialiștii consultați de The Guardian susțin că aplicația dezvoltată de o companie chineză scanează telefoanele cu sistem de operare Android pentru a descoperi informații pe care autoritățile chineze le consideră problematice. Este vorba despre termeni sau expresii asociate cu extremismul islamic, inclusiv elemente ce au legătură cu „Inspire”, revista în limba engleză realizată de rețeaua al-Qaida în Peninsula Arabică, sau diverse manuale de folosire a armelor. Cu toate acestea, aplicația de supraveghere este concepută pentru a găsi în telefoane informații privind postitul în timpul Ramadanului, opera lui Dalai Lama sau chiar melodii ale trupei japoneze de rock Unholy Grave.

De asemenea, pe lista întocmită de cei care au realizat aplicația se află și cartea „The 33 Strategies of War” (Cele 33 de strategii ale războiului) a scriitorului american Robert Greene. Potrivit specialiștilor, aplicația este concepută pentru a transmite toate aceste informații pe un server al punctului de trecere al frontierei. The Guardian scrie că au solicitat un punct de vedere oficialilor chinezi pe această temă, însă nu au primit niciun răspuns. Aproape 100 de milioane de oameni vizitează în fiecare an regiunea Xinjiang, conform datelor autorităților chineze.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se termină valul de caniculă extremă. România este sub cod roşu, aerul este irespirabil
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ciorba de salată cu slănină afumată. Rețetă din Ardeal
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună