Reuniune europeană de urgenţă privind migranţii

Ministrul italian de interne Matteo Salvini şi-a menţinut poziţia ostilă primirii de nave cu migranţi după o reuniune de urgenţă a unor miniştri de interne din state membre UE, desfăşurată miercuri seara la Helsinki şi consacrată stabilirii unui "mecanism de solidaritate" în cazul crizei migranţilor care traversează Mediterana, informează AFP.
Filip Stan
18 iul. 2019, 03:46
Reuniune europeană de urgenţă privind migranţii

Participanţii au dezbătut acest subiect în speranţa identificării unei soluţii care să pună capăt incertitudinii navigării ambarcaţiunilor a căror debarcare este interzisă, după ce acestea au salvat migranţi în Mediterana centrală.

La iniţiativa Franţei şi Germaniei, reuniunea şi-a propus să lanseze o coaliţie de state voluntare care să se angajeze să îşi repartizeze în mod sistematic migranţi salvaţi pe mare, fără să mai fie nevoie să se recurgă la negocieri dificile după fiecare operaţiune de salvare.

Într-o postare pe Twitter după cina de miercuri, ministrul italian de interne Matteo Salvini a scris următoarele: „Franţa şi Germania doresc în continuare ca Italia să se afle printre cele câteva state unde sosesc (migranţi), lucrăm pe o axă mediteraneană solidă care să schimbe regulile şi să pună capăt traficului de fiinţe umane”.

Anterior reuniunii, Salvini a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său maltez, Michael Farrugia. 
Absenţa unei „împărţiri a poverii” primirii migranţilor constitue unul din argumentele principale prin care Roma justifică închiderea porturilor sale pentru navele care salvează migranţi. Promiţând o distribuire încă de la început, scopul reuniunii viza eliminarea situaţiilor tensionate, în special în relaţia cu Italia, precum şi evitarea unei tragedii umanitară în această vară.

O reuniune oficială a miniştrilor de interne din statele membre UE este prevăzută să aibă loc joi, la Helsinki, dar Preşedinţia finlandez a UE, la iniţiativa Franţei şi a Germaniei, a propus miniştrilor interesaţi să se reunească începând de miercuri seara în cadrul unui dineu de lucru pentru a discuta despre situaţia debarcării migranţilor care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge pe ţărmurile Europei.

Nu a fost făcută publică lista participanţilor, dar „şase sau şapte ţări” şi-au manifestat disponibilitatea de a face parte dintru-un grup de voluntari, în timp ce alte „trei sau patru” state continuă să ezite, conform informaţiilor furnizate de o sursă europeană.

Propunerea dezbătută miercuri seara la Helsinki vizează „crearea unui mecanism de solidaritate temporară mai previzibil şi mai eficient pentru a asigura debarcarea rapidă şi demnă a migranţilor salvaţi de nave particulare în portul sigur cel mai apropiat”, conform unui proiect de document la care AFP a avut acces.

Mecanismul propus, care ar urma să funcţioneze până în octombrie 2019, prevede repartizarea „cât mai rapid posibil” a persoanelor care solicită azil în ţările care fac parte din „coaliţia voluntarilor”.

Două condiţii sunt necesare pentru concretizarea acestui mecanism de solidaritate: întrunirea unui număr suficient de ţări voluntare şi obţinerea acordului de a deschide porturile din partea Italiei şi a Maltei.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Finul lui Ilie Bolojan, cercetat penal pentru trafic internațional de droguri, a cerut suspendarea judecății. Ce motive a invocat Dan Negură
Capital.ro
Restricții la apă. Proprietarii de terenuri NU o mai pot folosi: O atitudine excesivă
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Mare atenție! Evită țepele imobiliare
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Un bărbat a murit, în Iași, după ce a fost mușcat de un câine vagabond. Misterul care plutește în aer la șase luni după incident
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. Un mare campion s-a stins prea devreme. Partenera sa a anunțat tragedia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Se verifică toții banii. Pe cine a pus ANAF ochii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?