Elevii şi profesorii, implicaţi într-o campanie de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat luni, 22 octombrie 2012, la lansarea celei de-a doua ediții a Campaniei naționale de conștientizare, responsabilitate socială și colectare selectivă „Baterel și Lumea NON-E”, desfăşurată împreună cu Asociația Environ. 
Romania TV
22 oct. 2012, 12:46
Elevii şi profesorii, implicaţi într-o campanie de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor

Campania se adresează elevilor din toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial si liceal – și are ca scop principal implicarea atât a elevilor cât și a profesorilor în realizarea unei rețele naționale de colectare și reciclare selectivă (în special a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – DEEE şi a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi).

„Ministerul Mediului şi Pădurilor se implică puternic în susţinerea şi iniţierea unor astfel de campanii de informare şi conştientizare privind protecţia mediului. Considerăm că acest gen de proiecte dedicate tinerei generaţii au un rol important pentru învăţarea unor comportamente prietenoase cu mediul, mai ales în ceea ce priveşte colectarea selectivă şi reciclarea. A fi cetăţean european înseamnă şi asumarea unei atitudini responsabile faţă de mediu. Iar educaţia ecologică începe încă de pe băncile şcolii”, a afirmat ministrul Rovana Plumb în deschiderea evenimentului.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului şi Garda Națională de Mediu. În acest sens, ministrul Mediului a reafirmat modalitatea de colaborare în vederea derulării acestor campanii: „Am încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei în vederea introducerii în scoli a unor  noi discipline care să ofere informaţii despre protecţia mediului înconjurător şi, totodată, să ajute conştientizarea importanţei factorului de mediu. Speram ca un număr cat mai mare de scoli să se alăture Campaniei „Baterel şi Lumea NON-E” .

Ediţia 2011-2012 a campaniei « Baterel şi Lumea Non-E » a avut ca rezultate concrete implicarea a peste 231 de şcoli şi licee din 17 județe și Municipiul București și colectarea a aproximativ 11 tone de deşeuri de echipamente electrice şi baterii.

„Prin derularea acestei campanii ne-am propus să realizăm conştientizarea şi educarea ecologică a populaţiei prin intermediul copiilor din clasele I – XII, care sunt poate cele mai influente persoane în determinarea unui comportament eco-responsabil în rândul părinţilor, bunicilor sau rudelor apropiate. Rezultatele obţinute la prima ediție, ne-au demonstrat disponibilitatea copiilor de a absorbi și pune în aplicare principiile colectării selective”, a afirmat Elena Gaspar – Ion, consilier Asociaţia Environ.

Noutatea pe care o aduce  această ediție o reprezintă suportul de curs destinat cadrelor didactice în scopul de a susține orele de educație ecologică cu informații și aplicații practice în ceea ce privește însușirea principiilor de bază ale colectării selective. Suportul de curs va fi distribuit către profesorii coordonatori din unitățile de învățământ care se înscriu în campanie, dar va putea fi descărcat și de pe site-ul campaniei www.baterel.ro.

Campania este concepută ca o competiţie pentru fiecare palier de vârstă, respectiv pentru ciclul primar, gimnazial şi liceal. Competiţia se va axa pe trei direcţii convergente: un concurs de eseuri/desene între elevii din aceeaşi categorie de vârstă, un concurs de proiecte de colectare selectivă şi implementare a acestora la nivelul şcolii sau al comunităţii, respectiv un concurs de colectare de deşeuri de electronice şi baterii uzate, derulat între şcolile participante. Finalul campaniei, care va avea loc în luna iunie, va fi marcat printr-o gală de premiere a celor mai bune eseuri şi proiecte de colectare selectivă înscrise în competiţie.

„Colectarea selectivă a deşeurilor electrice, electronice, electrocasnice şi reciclarea reprezintă unul dintre domeniile foarte importante la nivel naţional şi european, ambele contribuind atât la reducerea poluării cât şi la crearea de locuri de muncă, putând astfel valorifica toate resursele de care dispunem. Dorim alături de asociaţii nonguvernamentale şi profesionale să elaborăm programe prin care să creştem interesul pentru astfel de colectări şi reciclări”, a subliniat în încheiere, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.

Campania este susținută de Sistemul Național de Reciclare al Bateriilor (SNRB), Romprest SA, Remat Holding și Primăria Sectorului 1 al Municipiului București.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Lege nouă pentru permisul auto categoria B. Șoferii care NU mai pot fi singuri în mașină
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Obiectele care alungă sporul din casă. Scapă de ele urgent, ca să nu ai ghinion!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'