Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a ajuns la 95%

Vaccinul anti-Covid-19 al are o eficienţă de 95% în prevenirea bolii, a trecut testele de siguranță și va fi gata de înregistrare "în câteva zile", a anunţat compania americană Pfizer.

18 nov. 2020, 15:33
Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a ajuns la 95%

Vaccinul anti-Covid-19.

Compania americană Pfizer a anunțat miercuri că rezultatele finale ale testelor avansate pentru vaccinul său Covid-19 dezvoltat împreună cu partenerul său german BioNTech arată o eficacitate de 95%.

Potrivit companiei, testele au indicat o eficacitate a vaccinului asemănătoare indiferent de vârstă sau de apartenența etnică și că nu există efecte secundare majore.

Analiza finală a venit la doar o săptămână de la analizele preliminarii care indicau o eficienţă de peste 90% a vaccinului Pfizer.

 

Primul vaccin împotriva Covid-19 ar oferi imunitate cel puţin un an

Experiența Pfizer în ceea ce privește vaccinurile de pe piață și acțiunea rapidă din partea autorităților de reglementare a contribuit la accelerarea procesului de dezvoltare în 10 luni, nu în ani, a spus Șahin: „Practic nu a existat timp de așteptare. Imaginați-vă că doriți să ajungeți de la un capăt la altul al Londrei și există blocaje de trafic peste tot. Ai avea nevoie de o jumătate de zi. Pentru proiectul nostru, străzile erau goale.

Vaccinul împiedică Covid-19 să aibă acces la celulele noastre. Însă, chiar dacă virusul reușește să găsească o cale de intrare, atunci celulele T îl acoperă peste cap și îl elimină. Am antrenat foarte bine sistemul imunitar pentru a perfecționa aceste două mișcări defensive. Acum știm că virusul nu se poate apăra împotriva acestor mecanisme ”.

Șahin a mai spus că speră ca cei care au făcut vaccinul, administrat prin două injecții în braț, la trei săptămâni distanță, vor fi imuni împotriva coronavirusului timp de cel puțin un an.

 

Cât de sigur este vaccinul antiCOVID de la Pfizer. Iată ce efecte secundare poate avea

Directorul OMS spune că vaccinul experimental dezvoltat de grupul american Pfizer este “unul foarte promiţător”, într-o perioadă în care sunt aşteptate şi alte tratamente propuse de mai mulţi producători din industria farmaceutică. De altfel vaccinul creat Pfizer e bazat pe o nouă tehnologie care foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus. Totuşi acesta aduce o serie de provocări speciale, întrucât el trebuie să fie depozitat la temperaturi de cel puţin minus 70 de grade Celsius – valori echivalente celor înregistrate în iernile din Antarctica.

Pfizer și BioNTech au dat asigurări că până în momentul de faţă nu au apărut „probleme serioase de siguranță”, dar vor continua să colecteze date. Sunt totuşi unele efecte secundare – cum ar dureri de braț sau febră – care sunt destul de frecvente și în cazul altor vaccinuri, a explicat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia.

 

Moderna anunţă un vaccin anti-Covid cu o eficienţă de 95%. Când iese pe piaţă

Ambele companii, Moderna şi Pfizer, au folosit o abordare extrem de inovatoare și experimentală pentru a-și proiecta vaccinurile. Anunţul de luni al celor de la Moderna, că au dezvoltat un nou vaccin anti-Covid care este aproape 95% eficient, sporesc încrederea în faptul că vaccinurile pot ajuta la încetarea pandemiei.

Moderna spune că este o „zi grozavă” și intenționează să solicite aprobarea utilizării vaccinului în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, potrivit BBC, datele sunt încă timpurii, iar întrebările cheie rămân încă fără răspuns.

Procesul de testare a implicat 30.000 de persoane din SUA, la jumătate dintre ele fiindu-le administrate două doze de vaccin, la o distanță de patru săptămâni. Restul au fost injectaţi cu placebo.

Analiza s-a bazat pe primele 95 de cazuri care au dezvoltat simptome Covid-19. Astfel, doar cinci dintre cazurile de Covid au fost la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul, 90 au fost la cei cărora li s-a administrat tratamentul placebo. Compania Modena spune că vaccinul protejează în proporţie de 94,5%.

Datele arată, de asemenea, că au existat 11 cazuri de Covid sever în proces, dar niciunul nu s-a consemnat la persoanele imunizate cu noul vaccin. „Eficacitatea generală a fost remarcabilă … este o zi minunată„, a declarat Tal Zaks, medicul șef la Moderna, pentru BBC News.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, despre cele două vaccinuri antiCOVID: „Există o diferenţă mare între ele. Unul se ţine doar la frigider şi trebuie diluat”. Care dintre ele va ajunge în România