Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni. Numele noului premier desemnat, anunţat joi seară

Preşedintele Klaus Iohannis va organiza joi consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare, după ce Guvernul condus de Ludovic Orban a picat. Moțiunea de cenzură împotriva Executivului PNL a fost adoptată cu 261 de voturi şi 139 împotrivă. Guvernul Orban a picat după doar trei luni de la instalare.

RomaniaTV.net
05 feb. 2020, 14:05
Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, joi, la Palatul Cotroceni. Numele noului premier desemnat, anunţat joi seară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după ce Guvernul Orban a fost demis ca urmare a moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, că va convoca partidele parlamentare la consultări joi, la ora 12:00, iar joi seara va anunţa probabil deja persoana desemnată să formeze Guvernul.

„Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâne, la ora 12.00. Mâine seară, voi anunţa, probabil, persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. Eu am fost şi rămân adeptul alegerilor anticipate. Eu vreau să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru, voi insista să fie votat un guvern constiuit de şi în jurul PNL”, a anunţat Klaus Iohannis.

Consultările vor avea loc după următorul program:
* Ora 12,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
* Ora 12,45 – Partidul Social Democrat (PSD);
* Ora 13,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
* Ora 14,15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
* Ora 15,00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
* Ora 15,45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
* Ora 16,30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
* Ora 17,15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Liberalii au anunţat deja că propunerea lor este tot Ludovic Orban. 

În schimb, PSD va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis, propunându-l premier pe Remus Pricopie, care este susţinut şi de Pro România. 

Dacă Guvernul Orban II nu va primi votul de încredere, preşedintele va trebui să nominalizeze un al treilea premier. E nevoie ca acesta să fie respins pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului şi la declanşarea de alegeri anticipate.

Citeşte şi: Tăriceanu nu vrea alegeri anticipate. „Toată administraţia va fi blocată. Economia va fi bulversată”