Marcel Ciolacu, despre demisia lui Ludovic Orban. „Este un gest iresponsabil. Mergem la Cotroceni cu propunerea Alexandru Rafila premier”

Marcel Ciolacu a reacţionat după ce Ludovic Orban şi-a dat demisia. Preşedintele PSD a catalogat decizia drept un "gest iresponsabil" deoarece, în perioadă de pandemie, România nu are un Guvern cu puteri depline.

07 dec. 2020, 19:52
Marcel Ciolacu, despre demisia lui Ludovic Orban. „Este un gest iresponsabil. Mergem la Cotroceni cu propunerea Alexandru Rafila premier”

Marcel Ciolacu, despre demisia lui Ludovic Orban. Liderul PSD a mai precizat că social-democraţii vor avea miercuri sau cel târziu joi un Consiliul Politic Naţional pentru a fi decis ca Alexandru Rafila să fie propunerea PSD pentru funcţia de premier.

„Şi-a dat demisia pentru că a pierdut alegerile, dar va forma un Guvern după alegeri? Din acest moment, Guvernul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţe. Noi nu avem constituit un Parlament. Toată această procedură poate să dureze şi o lună de zile.

Ce face România în această lună de zile, când avem un lider politic care vremelnic ocupă funcţia de premier şi pleacă după funcţie. Dacă Guvernul nu e instituit la prima încercare, noi nu avem un Guvern cu drepturi depline în plină criză sanitară? Este un gest iresponsabil. Vorbim de lucruri diferite. Este normal când pierd alegerile că nu mai ai ce căuta în funcţie, dar până vine următorul Guvern îţi faci datoria până la capăt ca om de stat. Ei au pierdut alegerile, intrăm în logica constituţională în care partidul cu cele mai multe mandate merge primul să propună premierul”, a declarat Marcel Ciolacu luni la postul Digi 24, citat de News.ro.

Citeşte şi: Ludovic Orban își dă demisia din funcția de premier: Am încercat să-mi fac datoria

Marcel Ciolacu, despre demisia lui Ludovic Orban. „A condus un Guvern incapabil şi corupt”

De asemenea, Marcel Ciolacu a afirmat că preşedintele Iohannis a spus că forţele de centru-dreapta cumulează 50%, după alegerile parlamentare, însă PNL şi USR-PLUS au 40%.

„Faţă de preşedintele României categoric am făcut altă matematică”, a menţionat liderul PSD.

„Am auzit preşedintele cum spune că forţele de centru-dreapta au 50%, dar a nominalizat că 25% are PNL, iar 15% are USR. Eu ştiu că fac 40%. Faţă de preşedintele României categoric am făcut altă matematică. Care e majoritatea?

Să vină premierul să îşi anunţe demisia pentru că a fost sancţionat prin vot, pentru că a condus un Guvern incapabil şi corupt, dar să zici eu voi creiona o nouă majoritate. Păi ori ai pierdut alegerile, ori le-ai câştigat, omul lui Dumnezeu?”, a afirmat Ciolacu,  conform sursei citate.

Marcel Ciolacu vrea să meargă cu Alexandru Rafila, premier la consultările de la Cotroceni

Ciolacu a mai spus PSD va aştepta rezultatele oficiale.

„Noi aşteptăm rezultatele oficiale şi din acel moment aşteptăm respectarea Constituţiei şi preşedintele să cheme partidele la consultări. Am să le propun colegilor miercuri sau joi cel târziu, în funcţie de cum vor fi anunţate rezultatele finale, ca să mergem la Cotroceni cu domnul Alexandru Rafila pentru funcţia de premier”, a conchis Ciolacu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, prima declaraţie după alegeri: „PSD a scăzut dramatic, la 29%. Partidele de centru-dreapta au peste 50%, vor forma o coaliție!”

Rezultate alegeri parlamentare 2020

PSD a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, la Camera Deputaţilor, 29,79 %, urmat de PNL – 25,1%, USR – PLUS – 14,85 %, AUR – 8,16%, UDMR – 6,64 %, iar PMP şi Pro România se situează sub pragul electoral, cu 4,68 %, respectiv 4,22 %din voturi, potrivit datelor anunţate luni de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor 16.588 din cele 19.553 de secţii de votare, reprezentând 84,84 % din voturi.