Ludovic Orban își dă demisia din funcția de premier: Am încercat să-mi fac datoria

Premierul României, Ludovic Orban, și-a dat demisia din funcție, după discuțiile purtate cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

07 dec. 2020, 19:02
Ludovic Orban își dă demisia din funcția de premier: Am încercat să-mi fac datoria

Ludovic Orban și-a anunțat, luni seara, demisia din funcția de premier, însă a precizat că și-a făcut datoria și că pleacă cu conștiința împăcată. Orban le-a transmis românilor că toate măsurile pe care le-a luat în pandemie au fost pentru binele lor.

Declarațiile lui Ludovic Orban live pe RomaniaTv.net:

-Bună seara! În data de 6 decembrie cetățenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia ca astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voința cetățenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern.

-România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care îşi doresc modernizarea României, dezvoltarea României şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar, că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor, cu adevărat, să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție şi, de asemenea, să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români.

-Îmi închei mandatul de premier după un an şi o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent.

-Am încercat să-mi fac datoria faţă de România şi plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil – atât eu, cât şi colegii mei din echipa guvernamentală – am făcut. Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care s-a confruntat România. Pe 6 decembrie, românii care au participat la vot au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD.

-Obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România și garanția unei capacități de a utiliza toate resursele și toate oportunitățile pe care România le va avea la dispoziție în următorii patru ani.

-Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de președintele României. De asemenea, am încredere că, în negocierile care vor fi declanșate de președintele României, vocea rațiunii va triumfa și vreau să spun foarte clar: demisia mea vreau să arate un lucru limpede: nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții. Pentru mine, interesul României este deasupra interesului Partidului Național Liberal și deasupra intereselor mele personale. Am convingerea că, în zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevărat la un guvern care să aibă capacitatea de a duce România înainte, de a face față provocărilor cu care ne confruntăm și, mai ales, de a pregăti relansarea economică a României, după ce vom trece de pandemie.

-Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi în grelele bătălii pe care le-am dus în acest an de zile. De asemenea, vreau să le transmit cetățenilor români că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile pentru oameni, a fost luată cu un singur scop, și anume acela de a apăra sănătatea și viața românilor și de a apăra locurile de muncă ale românilor.

-Am convingerea că, în viitoarele negocieri, Partidul Național Liberal va avea capacitatea de a da premierul României și de a forma coloana vertebrală a viitorului guvern, care să realizeze saltul în dezvoltarea economică de care are nevoie România. Vă  mulțumesc!

Citește și Cine-i va lua locul lui Ludovic Orban la Palatul Victoria? Cele trei propuneri ale liberalilor, pentru funcţia de premier al României

Surse: Ludovic Orban nu va mai fi premier. Iohannis a luat decizia după întâlnirea de la Cotroceni

Ludovic Orban susține declarații după ce, în cursul zilei de astăzi, a avut o întâlnire cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Este prima întâlnire dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban după rezultatul alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie.

Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni, a fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

Premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern.

Premierul Orban a plecat după discuție direct la Palatul Victoria, nu a mai trecut pe la partid, așa cum se așteptau colegii săi. Aceștia urmat să aibă o ședință pentru a discuta rezultatul alegerilor. De asemenea, Orban trebuia să facă un anunț în această seară, dar pe agenda de lucru nu e trecut niciun eveniment.

Klaus Iohannis, prima declaraţie după alegeri: „PSD a scăzut dramatic la 29%, partidele de centru dreapta au peste 50%, vor forma o coaliție!”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că partidele de centru-dreapta vor forma o coaliție și că PSD iese din schemă.

-Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Dați-mi voie să mă mulțumesc celor care ați ieșit din casă și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și contează. Trebuie să fim foarte sinceri. Participarea la vot a fost redusă și e foarte clar că sunt mulți români care, fie nu au primit suficientă informație, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică. Eu văd aceste lucruri și e important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri.

-Motivele pentru care românii nu au mers la vot trebuie elucidate. Eu și guvernul care se va forma vom analiza aceste chestiuni.

-Rezultatele arată că nu există un câștigător clar. Dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile vedem că:

PNL, în 2016, obținuse 20%, acum a obținut 25%, o creștere clară.

Partidele de centru dreapta au obținut peste 50% din voturile estimate. Vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu. Din acest motiv a trebuit să mă exprim mai des în public în ultimele săptămâni.

PSD poate, după un clicu întreg de alegeri, să rămână în afara deciziei politice.

Se formează o coaliție de centru dreapta care să poată forma un guvern. Voi chema partidele la consultări. Noul guvern va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare.