Ludovic Orban, premier demis: „Dacă nu există o majoritate absolută, preşedintele ce să facă, să dea în bobi?”

Prim ministrul demis, Ludovic Orban, a fost invitat luni seară la Digi24, unde a discutat despre criza politică din România, dar şi despre măsurile ce ar trebui luate pentru a preveni o epidemie de coronavirus.

RomaniaTV.net
24 feb. 2020, 19:00
Ludovic Orban, premier demis: „Dacă nu există o majoritate absolută, preşedintele ce să facă, să dea în bobi?”

„Am avut la ora 18 o întâlnire cu reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile cu prevenirea şi combaterea coronavirusului. Am discutat toate măsurile care trebuie luate şi am stabilit proceduri şi acţiuni ce trebuie luate în urmatoarea perioadă. Avem 16 aeroporturi şi 21 de puncte de intrare pe graniţa de vest. Am solicitat poliţiei de frontieră să solicite inclusiv actele din Italia, ca să vedem de unde vin. Dacă vin din localităţi care s-au închis, intră automat în carantină, iar dacă vin doar din zonele acelea, măsura e de izolare la domiciliu. Românii care sunt din zone din Italia cu risc de infectare, ar trebui să nu se deplaseze în ţară, dacă nu este neapărat necesar. E un gest de responsabilitate, riscă să-şi infecteze şi familia şi apropiaţii”, a declarat Orban.

„Asta mi se pare analiză politică. Eu cred că CCR trebuie să judece în litera şi spiritul Constituţiei. Dacă ne uităm în ultimii 3 ani de zile, majoritatea deciziilor CCR au fost în favoarea PSD, e statistic. A ajuns CCR să spună ce trebuie să facă preşedintele, forţându-l să o demită pe LCK. Acum au ajuns să judece pe declaraţii publice şi pe declaraţii politice. Textul constituţional spune că preşedintele desemnează premierul. Doar dacă un partid are 51%, preşedintele e obligat să desemneze propunerea acelui partid. Ei întemeiază decizia lor pe o decizie pe un proiect de revizuire a Constituţiei, uitând că CCR a decis, în 2018, că nu fac parte din jurisprudenţă decizii luate pe iniţiative care nu s-au materializat.  Preşedintele ce să facă, să dea în bobi, dacă nu ai un partid sau o alianţă care să aibă o majoritate absolută în parlament? Astăzi noi am fost prezenţi, în timp ce au chiulit PSD-iştii. Cine nu vrea să deruleze procedura de învestire, noi sau cei care au tras chiulul?”, a punctat premierul demis.

„CCr a incercat constant sa amputeze atributiile presedintelui, care are cea mai mare legitimitate in statul roman, avand in spate 51% din bazinul eloectoral”, acuză Orban.

„Sunt intr-o comunicare permanenta cu presedintele, ne consultam pe toate temele”, a asigurat preşedintele PNL.

Citeşte şi: Nicolae Bădălău: „România va deveni în două săptămâni al doilea focar de coronavirus, după Italia”

„România are un risc mai mare de coronavirus”

Premierul interimar Ludovic Orban spune că România prezintă „un risc mai mare” în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului, având în vedere numărul mare de români care locuiesc în Italia. El face un apel către cetăţenii români aflaţi în Italia să evite „deplasările nenecesare” în ţară şi să nu îi expună pe cei apropiaţi riscului de contaminare cu coronavirus, dar şi către românii din ţară, cărora le recomandă să evite deplasările în zonele cu risc de infectare.

 
Ludovic Orban a făcut un apel la cetăţenii români din Italia „să evite pe cât posibil deplasările nenecesare”, el spunând că este „un act de responsabilitate” faţă de cei apropiaţi pe care riscă să îi expună riscului de contaminare. El le-a recomandat românilor din ţară să evite deplasările în Italia.
 
„România are un risc mai mare, trebuie să o spunem în mod onest, pentru că avem foarte mulţi români. (…) Cred că pe săptămână sunt peste 170 de zboruri (din Italia – n.r.). La transportul aerian ştim foarte clar din ce aerogări s-au îmbarcat şi aici avem un grad mai mare de precizie. La fel şi cu autocarul, ştim ce itinerariu şi ce staţionări a avut. Rămâne această încercare care este foarte dificilă, privitoare la cei care vin cu maşinile personale. Într-o astfel de situaţie contează foarte mult responsabilitatea”, a declarat Orban, luni seară, într-o emisiune la Digi 24.
 
Orban a spus că sunt 16 aeroporturi şi 21 de puncte de trecere a frontierei, iar în contextul în care sunt români care vin în ţară cu autovehicul personal, s-a decis ca cei care intră pe teritoriul României să fie puşi fie în carantină, fie în izolare la domiciliu, în funcţie de zona de unde vin.
 
„Recomandarea pe care am făcut-o Poliţiei de Frontieră a fost să solicite inclusiv acte din Italia să vedem cu precizie de unde vin. Dacă vin din zone unde s-a luat decizia de închidere a localităţilor, atunci intră automat în carantină, dacă vin din regiunile unde există risc de contaminare crescut, măsura este de izolare la domiciliu. Carantină înseamnă şi carantina instituţionalizată, în locaţii prestabilite. Până astăzi sunt identificate aproape 4.000 de locuri de carantină instituţionalizată. Am inventariat şi posibilităţile de tratare, de diagnosticare. Aici nu există posibilitate de diagnosticare imediată”, a explicat Orban.
 
El a spus că românii nu sunt obligaţi să prezinte actele de identitate emise de statul italian, dar că recomandarea este aceea de a colabora.
 
El a precizat că medicii din DSP-uri din judeţe care nu sunt la graniţa României au fost detaşaţi către graniţă.
 
Orban a mai spus că factorii implicaţi s-au reunit luni seară pentru a stabili măsurile care sunt necesare.