Dezvoltatorii construiesc clădiri rezidenţiale interesante, cu design atractiv, pe care ulterior să le vândă cât mai uşor cumpărătorilor.
De asemenea, firmele, instituțiile de stat sau persoanele fizice își vând sau închiriază imobilele sau apartamentele.
Înainte de încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau închiriere, toți cei care vând sau închiriază clădiri, părți din clădiri sau apartamente trebuie să se asigure, însă, că deţin toate documentele necesare pentru finalizarea acestor tipuri de tranzacţii. Printre aceste acte sunt și certificatele de performanță energetică. Aceste acte trebuie să existe și la recepționarea clădirilor noi.
Certificatele energetice sunt documente care au devenit obligatorii în România din 19 iulie 2013, iar cei care trebuie să le obţină este bine să fie foarte bine informaţi și în ceea ce le privește.
Pentru început, foarte important de precizat este faptul că certificatele energetice sunt documente care atestă cât de eficiente sunt imobilele din punct de vedere energetic.
Ele se pot obţine numai cu ajutorul unor auditori energetici atestațide către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceștia sunt singurii care au dreptul să le emită.
Atunci când căuta să obţină certificate energetice, solicitanții trebuie să se ocupe de întocmirea dosarelor pentru fiecare imobil/parte de imobil în parte. Acestea trebuie să conţină o serie de acte din care auditorii vor obține informaţii despre poziţionarea imobilelor, materialele folosite pentru ridicarea lor (tipurile de geamuri folosite, cât de groşi sunt pereţii, ce tipuri de uşi s-au folosit), dar şi despre tipul de încălzire care a fost ales.
Auditorul atestat completează setul de date obținute din acte (necesare calculului) printr-o vizită pe teren, pentru a studia construcția (pentru msurători și observații).
În prezent, în România există 7 clase energetice: A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă. Auditorii atestaţi încadrează fiecare imobil într-una din cele 7 clase, în funcție de cât este de eficient energetic.
De exemplu, clădirile care anual au consumuri energetice de până la 125 kWh/m2 sunt încadrate în clasa A. La polul opus, imobilele care au un consum energetic anual de peste 820 kWh/m2 sunt încadrate în clasa energetică G.
Certificatele energetice au o valabilitate de 10 ani din momentul emiterii lor.
În cazul în care se efectuează lucrări care schimbă eficiența energetică a acestei construcții (se efectuează lucrări de modernizare, de exemplu) se poate solicita și mai repede decât acest termen un al certificat de performanță energetică.