Locuitorii din Bihor, victimele unei glume proaste. S-au trezit cu autocolante lipite pe porţi cu mesajul „Carantină COVID-19”

Mai mulţi locuitori ai comunei bihorene Holod s-au speriat după ce au descoperit că pe porţile caselor fuseseră lipite abţibilduri pe care era scris "Carantină COVID-19". Primarul comunei, Ioan Horga, afirmă că oamenii l-au sunat panicaţi, întrebându-l dacă s-a stabilit intrarea lor în carantină.

RomaniaTV.net
17 mart. 2020, 07:41
Locuitorii din Bihor, victimele unei glume proaste. S-au trezit cu autocolante lipite pe porţi cu mesajul „Carantină COVID-19”

Persoane iresponsabile au lipit aceste etichete pe porţile locuitorilor din Holod şi Lupoaia producând panica. Dimineaţa au apărut. Oamenii m-au sunat disperaţi şi întrebau dacă e carantină. Vă închipuţi că nu e un lucru de joacă„, a declarat pentru ebihoreanul.ro edilul comunei. 

El a spus că a anunţat Poliţia, iar un echipaj format din oameni ai legii a făcut fotografii şi a preluat probe pentru a afla făptaşul. 

Cel mai grav scenariu de coronavirus în România. Când va fi vârful epidemiei 

Conform primarului, au fost marcate cu acest mesaj circa 20 de case din Holod şi circa 4 din Lupoaia. Se pare că făptaşul ar fi din zonă, pentru a evitat locurile în care sunt camere de surpaveghere în comună şi nici n-a pus etichete pe casele unde nu locuieşte nimeni. 

În comuna Holod sunt cinci persoane în autoizolare – deci nu în carantină – în satul Dumbrava. 

Coronavirusul rezistă cinci săptămâni în corpul uman

Coronavirusul rezistă cinci săptămâni în organism. Pacienții cu noul coronavirus păstrează agentul patogen în tractul respirator timp de 37 de zile, a descoperit un nou studiu, care sugerează că pacientii ar putea rămâne infecțiosi mai multe săptămâni.

Dr. Cătălin Apostolescu, Matei Balş: „Faţă de coronavirus nimeni nu are niciun fel de imunitate” 

Cercetătorii americani au analizat cât timp poate supravieţui virusul pe carton, plastic şi oţel inoxidabil. SARS-CoV-2 rezistă de la câteva ore la câteva zile, în funcţie de suprafaţă, arată un studiu. Cercetătorii încearcă să afle cum influenţează condiţiile de mediu răspândirea virusului.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate, Princeton şi Universitatea din California au expus diferite materiale la virus în laborator. Au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. De asemenea, virusul a rămas activ şi în aerosoli – ataşat de particule care rămân în aer până la trei ore.

Cercetătorii avertizează că testele efectuate în laborator ar putea să nu reflecte în mod exact cât timp poate rezista virusul pe suprafeţe în exterior. Dar este o parte critică a înţelegerii virusului – şi a modului de prevenire a răspândirii bolii.