5 reguli de siguranță pentru munca într-un service auto

Munca de zi cu zi dintr-un service auto poate părea destul de monotonă din exterior, însă realitatea arată că, de fapt, mecanicii și tehnicienii care lucrează într-un atelier de reparații sunt supuși la numeroase riscuri în activitatea lor de zi cu zi.
Filip Stan
29 dec. 2020, 10:15
5 reguli de siguranță pentru munca într-un service auto

5 reguli de siguranță într-un service. De la accidente de electrocutare, arsuri, lovituri, tăieturi sau chiar arsuri chimice, pericolele pândesc mecanicii la orice pas, în special în lipsa unor reguli clare și bine stabilite de siguranta a muncii.

De la cel mai rezistent elevator auto și până la cea mai performantă mașină de dejantat, echipamentele și dotările dintr-un service auto se pot transforma rapid în pericole pentru angajați atunci când nu sunt operate sau întreținute corespunzător. Tocmai de aceea, am pregătit pentru tine și angajații tăi un set de 5 reguli importante care te vor ajuta să crești gradul de siguranță al celor care lucrează în service-ul tău auto. Iată ce ar trebui să faci:

5 reguli de siguranță într-un service: 1. Nu neglija mentenanța sculelor și echipamentelor

Mentenanța sculelor și echipamentelor este esențială pentru a le păstra într-o bună stare de funcționare și pentru a reduce riscul accidentării angajaților care le folosesc. Fie că vorbim despre cel mai performant elevator 2 coloane sau cel mai simplu ciocan, fiecare dintre sculele și echipamentele utilizate în atelierul tău de reparații trebuie să treacă printr-un program regulat de întreținere.

De la curățare și depozitare, până la lubrifiere sau reglaje, e important să stabilești cu angajații tăi un set de reguli clare pentru fiecare sculă și piesă de echipament folosită în service-ul tău.

5 reguli de siguranță într-un service: 2. Echipează afacerea ta cu suficiente extinctoare

Activitatea de zi cu zi dintr-un service auto presupune și munca cu numeroase tipuri de substanțe inflamabile. De la ulei, la combustibil sau diferite tipuri de solvenți și diluanți, într-un service auto există numeroase potențiale surse de incendiu. Tocmai de aceea, spre deosebire de alte tipuri de afaceri unde un singur extinctor poate fi suficient, într-un service auto situația stă foarte diferit.

În consecință, e foarte important să te asiguri că în atelierul tău există suficiente extinctoare la îndemână pentru angajații tăi. Pentru o siguranță sporită, ar fi bine să delimitezi service-ul tău în câteva zone principale de lucru și să te asiguri că există câte un extinctor la îndemână în fiecare dintre acestea.

5 reguli de siguranță într-un service: 3.Stabilește instrucțiuni clare pentru securizarea vehiculelor ridicate

Această regulă poate părea foarte specifică, însă realitatea ne arată că unele dintre cele mai grave accidente din service-urile auto au loc atunci când vehiculele prost securizate se prăbușesc peste mecanicii care lucrează la ele. În consecință, indiferent că folosești cricuri sau elevatoare auto pentru a ridica vehiculele și a-i face loc mecanicului care va lucra la ele, este absolut esențial ca fiecare angajat care lucrează pentru tine să aibă un comportament prudent și să verifice atent dacă vehiculul care tocmai a fost ridicat este stabil și bine fixat pe poziție.

5 reguli de siguranță într-un service: 4. Interzice în mod expres fumatul în service-ul tău

Dată fiind frecvența crescută a incendiilor din service-urile și atelierele de reparații auto, este foarte important să te asiguri că elimini din start orice potențială sursă de incendiu din afacerea ta. Din acest motiv, indiferent că mecanicii tăi lucrează la vehiculele clienților în interiorul service-ului sau în curtea acestuia, fumatul ar trebui să fie cu desăvârșire interzis, oriunde în proximitatea vehiculelor. Astfel, vei putea elimina din start una din sursele cele mai comune de incendiu din service-urile auto.

5 reguli de siguranță într-un service: 5.Oferă-le mecanicilor tăi echipament de protecție corespunzător

Tăieturile, electrocutările, loviturile, arsurile și numeroase alte tipuri de accidentări sunt și vor fi  întotdeauna un risc în activitatea de zi cu zi dintr-un service auto. Chiar și așa, asta nu înseamnă că nu poți reduce considerabil riscul acestor accidentări. Una dintre cele mai bune metode este prin echiparea mecanicilor care lucrează pentru tine cu salopete, mănuși și ochelari de protecție, astfel încât să fie mai puțin expuși la potențialele pericole ale muncii la automobilele clienților. Astfel, aceștia vor putea lucra mai confortabil și mai eficient, iar tu vei putea fi mai liniștit, știind că toți angajații tăi sunt bine protejați.

Cum a fost afectată industria auto de restricțiile Covid: Businessul auto local a pierdut 5 mld. euro în șapte săptămâni fără producție

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Bila de aluminiu, trucul care te ajută să combați canicula. Cum se foloseşte pentru a nu simţi căldura excesivă din casă
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună