Ortodoxe: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos; Sf. Vasile cel Mare
Greco-catolice: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos; Sf. Vasile cel Mare
Romano-catolice: † SF. MARIA, NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU; Fer. Marian, pr. m.
Tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos semnifică faptul că Domnul întru toate a luat trup asemenea oamenilor, scrie crestinortodox.ro. Mântuitorul Hristos a primit această tăiere împrejur pentru a împlini și desăvârși rânduiala Legii Vechi, astfel încât să se pună în loc tăierea împrejur cea după Duh, a inimii.
Ca să astupe gurile ereticilor, care îndrăznesc a zice că Domnul n-a luat trup, ci că S-a născut ca o nălucire, El a îndeplinit și această rânduială la Templu.
Astfel, după opt zile de la Nașterea Lui din Fecioara Maria, a binevoit să fie adus în locul unde, după obicei, iudeii se tăiau împrejur. Așa a fost tăiat împrejur și I s-a dat numele Iisus.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea împăratului Valens, când Biserica era prigonită de necredința lui Arie. Sfântul ierarh Vasile a apărat dreapta credință și a îndrăznit să mustre chiar în față pe împăratul Valens, căzut și el în erezia lui Arie.
Sfântul Vasile a întrecut în știință pe cei din timpul sau și pe cei din vechime, căci învățase toată filozofia și toate științele din vremea aceea. Apoi, a fost sfințit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.
Sfântul Vasile a dus lupte grele pentru credința ortodoxă. Prin cuvântările sale, sfântul a lovit în credințele ereticilor, apoi a dat învățături și îndemnuri pentru buna întocmire a vieții de zi cu zi, a luminat tainele cele adânci ale făpturii, a păstorit turma lui Hristos, învățând pe toți și ajutând pe săraci, pe bolnavi și pe bătrâni, în așezământul sau vestit, numit Vasiliada.
Sfântul Vasile cel Mare a trecut către Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani.
Se spune că în ziua de Sfîntul Vasile cerul este deschis. În asemenea zile se consideră că rugăciunile sînt mai eficiente. De aceea, în această zi li se face „pre parte“ fetelor, adică li se prezice viitorul.
Stiu, Doamne, cã cu nevrednicie mã împãrtãsesc cu preacurat Trupul Tãu, si cu scump Sângele Tãu, si sunt vinovat, si osânda îmi manânc si-mi beau, nesocotind Trupul si Sângele Tãu, al Cristosului si Dumnezeului meu; ci întru îndurãrile Tale nãdajduind, mã apropriu la Tine, cela ce ai zis: Cel ce mãnânca Trupul meu, si bea Sângele Meu, ramâne în Mine, si Eu în el.
Îndurã-Te deci spre mine, Doamne, si nu mã da spre batjocurã pe mine pãcãtosul, ci fã cu mine dupã mila Ta; si sã-mi fie mie Sfintele acestea, spre vindecare, si curãtire, si luminare, si pazã, si mântuire, si spre sfintirea sufletului si a trupului; spre depãrtarea a toatã nãlucirea si fapta vicleanã, si lucrarea diavoleascã ce se lucreazã cu dinadinsul întru mãdularele mele; spre îndrãznirea cãtre Tine si spre iubirea Ta; spre îndreptarea vietii si spre întãrire; spre adãugarea virtutii si a desãvârsirii; spre împlinirea poruncilor; spre împãrtasirea cu Sfântul Duh; spre merindea vietii vesnice, si spre rãspuns bine primit la înfricosata judecata Ta, iarã nu spre judecatã, sau spre osândã. Amin.