Ludovic Orban se spală pe mâini de Operaţiunea „Sparanghelul”: „Nu putem împiedica libera circulaţie”

În condiţiile în care românii au restricţii dure de circulaţie în ţară, premierul Ludovic Orban afirmă că Guvernul nu putea restricţiona libera circulaţie a persoanelor în UE, astfel încât muncitorii români nu puteam fi opriţi să plece în Germania.
Romania TV
24 apr. 2020, 16:30
Ludovic Orban se spală pe mâini de Operaţiunea

„Sunt cetateni romani care au oferte de contracte pentru munci sezoniere, in special in agricultura sau in servicii sociale, in mai multe tari – Germania, Olanda inclusiv in Italia, Austria. Europa inseamna libertatea circulatiei persoanelor, marfurilor, ideilor. Guvernul nu poate sa impiedice niciun cetatean roman sa circule, cu atat mai mult sa plece sa munceasca. Noi ne putem implica in relatia cu guvernele din tarile respective, pentru a ne asigura ca le sunt respectate drepturile acolo unde se duc. Trebuie sa informam cetatenii ca foarte multi dintre cei care au plecat au plecat pe cont propriu, nu prin intermediul unor firme de recrutare a fortei de munca. Mai mult, nu au informat autoritatile despre intentia lor de a pleca. Sigur ca dupa aglomeratia de la Cluj, ministrul Transporturilor a emis un ordin foarte clar, prin care orice operator de transport aerian care urmeaza sa transporte cetateni romani trebuie sa notifice cu 48 de ore inainte zborul respectiv. Prin ordinul ministrului Transporturilor s-au impus conditii care trebuie respectate de transportatorii interni care asigura transportul spre aeroport. Noi nu suntem implicati in negocierea contractelor. A fost o negociere intre persoane si angajatorii lor. Ei au mai lucrat la companiile respective si si-au stabilit negocierea de angajare sezoniera direct, aducand si alte persoane dintre prietenii lor dintre cei oe care ii cunosc. Orice fel de incalcare a drepturilor persoanelor o monitorizam si intervenim”, a declarat Orban la Antena 3.

Germania se pregăteşte deja de al doilea val al noului coronavirus

Săli mari şi goale urmează să să fie transformate într-un spital, în câteva săptămâni, la Berlin, iar şantierul din centrul de expoziţii continuă, în pofida faptului că, în paralel, ţara iese din izolare, relatează AFP.

Încă nu este totul gata, cabluri atârnă în continuare din tavan, iar paravanele albe nu sunt instalate încă totate acolo unde urmează să fie primiţi până la 1.000 de pacienţi.

Militari din cadrul Bundeswehr au asamblat săptămâna trecută mobilierul acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi cu covid-19 – al doilea val de care Germania se pregăteşte deja, o ţară citată adesea ca un model în tratarea primului val.

Această temere a fost subliniată săptămâna aceasta de către cancelarul Angela Merkel, care şi-a ieşit din fire şi a denunţat ”orgia” discuţiilor despre întoarcerea la normal şi uşurinţa cu care o fac populaţia şi liderii politici.

Există un ”pericol fundamental” ca infecţiile să repornească, ”dacă toate măsurile restrictive sunt suprimate în mod precoce”, declara marţi Lars Schaade, adjunctul directorului Institutului Robert Koch, agenţia însărcinată cu controlul bolilor.

La Spitalul Universitar din Aachen, care a primit primii biolnavi de covid-19 în Germania, zeci de paturi aşteaptă goale.

”Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic”, dă asigurări Gernot Marx, directorul secţiei de terapie intensivă.

În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere, din totalul de 32.000 din ţară.

”PREGĂTITĂ”

”Noi n-am avut niciodată de ales”, până acum, la trierea pacienţilor, declară Anne Brücken, un medic la această clinică. ”Sper ca lucrurile să rămână aşa”.

”Germania este pregătită de un posibil al doilea val”, dă asigurări Gerald Gass, preşedintele Societăţii Germane a Spitaleor (DKG).

Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori – faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa -, Germania era încă de la început bine pregătită de pandemie. Ea şi-a multiplicat între timp aceste capacităţi şi depistarea.

Germania afişează în prezent o rată a mortalităţii de peste 3% – în creştere dar în continuare sub cea a majorităţii celorlalte ţări.

De la apariţia sa în decembrie în China, pandemia a ucis peste 189.000 de oameni în lume, dintre care 5.321 în Germania, care numără peste 150.000 de contaminări înregistrate oficial.

Prin comparaţie, 25.000 de oameni au murit în Italia şi aproape 22.000 în Franţa, la 190.000 şi, respectiv, 158.000 de cazuri declarate.

Sistemul sănătăţii germane rezistă şi nu a fost deloc supraaglomerat.

În lunile următoare, ”ne gândim să păstrăm 20% din paturi cu asistenţă respiratorie disponibilă”, declară pentru AFP Gass. Alte 20% urmează să fie mobilizate ”în 72 de ore, în cazul în care vine un al doilea val, iar infecţiile repornesc amplu”.

El pledează în favoarea unei reluări treptate a unei activităţi spitaliceşti normale, în contextul în care operaţiile neesenţiale au fost anulate în vederea degajării serviciilor.

”În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate acum decât în mod normal în acest sezon sau acum un an”, declară el.

AVERTISMENT

”Dacă luăm cu uşurinţă” începutul ieşirii din izolare, ”vom avea un al doilea val care va fi mai dur ca primul”, consideră virusologul Melanie Brinkmann într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

”Poate că suntem pe cale să ne pierdem avansul” asupra virusului, a avertizat la postul public NDR virusologul Christian Drosten de la Spitalul Charité de la Berlin, avertizând cu privire la o nouă pornire simultană a cazurlor de covid-19 ”peste tot în acelaşi timp”.

Berlinul mizează pe o revenire treptată la normal dublată de sute de mii de teste pe săptămână, iar purtarea măştii devine în mod treptat obligatorie în mijloacele de transport în comun şi – în anumite regiuni – în magazine.

Urmărirea telefonică a contactelor persoanelor urmează, de asemenea, să fie consolidată cu ajutorul unei aplicaţii, ca în Asia.

”O evoluţie dinamică a infecţiilor înseamnă imediat o sarcină sporită asupra sistemului sănătăţii, ceea ce înseamnă o identificare foate devreme, cu ajutorul multor teste, a efectelor ieşirii din izolare”, avertizează dr. Gass.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
S-a dat undă verde. Se taie în carne vie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin. Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România