Se crede că blajinii trăiesc la hotarul dintre lumea văzută şi lumea nevăzută la ostroavele Apei Sâmbetei, râu imaginar, care izvorăşte de sub rădăcinile Bradului Lumii, înconjoară Pământul de trei, şapte sau nouă ori şi se varsă în lumea cealaltă prin Sorbul Pământului, care mărgineşte lumea văzută de cea nevăzută.
În această zi, credincioşii îşi plâng morţii, le cinstesc memoria şi dau de pomană. În mod normal, aceste lucruri ar trebui făcute la cimitir, însă, anul acesta, prin ordonanţele militare, accesul în cimitire este interzis pe perioada stării de urgenţă.
De aceea, credincioşii vor trebui să-şi comemoreze „blajinii” acasă, plângându-i, gândindu-se intens la ei, rugându-se pentru mântuirea sufletelor lor şi, dacă este posibil, împărţind bucate. Rugăciunea este cea mai folositoare cale de a arăta iubirea faţă de cei trecuţi la Domnul prin rugăciune şi prin milostenie. Rugăciunile sunt binefacere spirituală pentru sufletele celor adormiţi, dar şi consolare pentru familiile lor îndoliate.
Citeşte şi PAŞTELE BLAJINILOR 2020, ziua în care nu ai voie să faci zgomot. Păcat mare pentru cine spală haine
Prin rugăciune, păstrăm legătura cu sufletele celor trecuţi la Domnul şi, totodată, cerem ca sufletul lor să găsească pace şi odihnă. Când ne rugăm pentru cei adormiți arătăm că îi iubim și după moarte, iar sufletul lor nemuritor simte iubirea noastră.
Iată ce rugăciune trebuie să rostească credincioşii astăzi, pentru ca sufletele celor dragi plecaţi în lumea celor drepţi să aibă parte de linişte şi de mântuire:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Citeşte şi Ortodocşii sărbătoresc luni Paştele Blajinilor. Află ce să nu faci niciodată în această zi
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!„