Cum vor fi vaccinate persoanele cu dizabilități. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare COVID din România susține că s-a încheiat protocolul cu ANEPIS pentru a consulta baza de date în care se regăsesc persoanele cu dizabilități din România.

09 feb. 2021, 16:02
Cum vor fi vaccinate persoanele cu dizabilități. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Cum vor fi vaccinate persoanele cu dizabilități. Valeriu Gheorghiță a declarat că a existat o serie de întârzieri legate de implementarea acestei funcționalități în centrele de vaccinare COVID, însă acesta va fi operaționalizat în zilele următoare. Aparținătorii sau asistenții vor fi programați prin direcțiile de asistență socială din Primării.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că până în prezent au fost vaccinate aproximativ 1.000 de persoane cu ajutorul echipelor mobile. De asemenea, și aparţinătorii şi îngrijitorii acestor persoane sunt vaccinaţi la domiciliu.

Cum vor fi vaccinate persoanele cu dizabilități

Citește și: Doi noi vaccinuri anti-COVID-19 ar putea fi disponibile în scurt timp în Europa. Baciu: Vor fi semnate contracte cu Novavax şi Valneva

”Persoanele din această categorie nu au fost uitate. Este o funcţionalitate a platformei care se dezvoltă. Chiar astăzi am avut discuţii cu colegii de la STS. S-a încheiat protocolul cu ANEPIS pentru a putea consulta baza de date în care se regăsesc aceste persoane, pentru a da posibilitatea să se programeze individual pe platformă. Odată ce o persoană se va înscrie o pe platformă, va fi consultată această bază de date care confirmă că persoana respectivă se află în evidenţă cu acest grad de dizabilitate, cu grad de handicap.

Au fost o serie de întârzieri legate de implementarea acestei funcţionalităţi, dar nu este un aspect care a fost trecut cu vederea. Va fi operaţionalizat zilele următoare. În ceea ce priveşte aparţinătorii sau asistenţii, ei vor fi programaţi prin direcţiile de asistenţă socială din Primării, pentru că acolo este evidenţa acestor persoane.

Pentru îngrijitori sau aparţinători este foarte greu să faci această validare online. Există la nivel declarativ. Direcţile de asistenţă socială din primării au această evidenţă a persoanelor care îngrijesc persoanele cu handicap sau cu dizabilitate şi vor fi înscrise pe platfoma de programare. Persoanele care sunt imobilizate la domiciliu vor fi vaccinate cu echipe mobile. Sunt deja aproape 1.000 de persoane vaccinate cu echipe mobile. Aparţinătorii şi îngrijitorii acestor persoane sunt vaccinaţi la domiciliu” , a declarat Valeriu Gheorghiță.

25 de persoane de peste 100 au fost programate la vaccinare

”Ne-am uitat la persoanele de peste 100 de ani care au fost şi sunt programate în moemntul de faţă. Sunt peste 25 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani programate şi aproximativ 995 de persoane între grupa vârsta de 16-18 ani, ceea ce înseamnă că sunt persoane cunoscute cu boli cronice” , a precizat Valeriu Gheorghiță.