O stea variabilă din constelaţia Cefeu a fost descoperită la Observatorul Astronomic din Galaţi şi denumită Galaţi V15

O stea variabilă din constelaţia Cefeu a fost descoperită la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, se arată într-un comunicat transmis, luni, de instituţia de cultură.
Romania TV
26 iun. 2020, 12:14
O stea variabilă din constelaţia Cefeu a fost descoperită la Observatorul Astronomic din Galaţi şi denumită Galaţi V15

Potrivit sursei citate, aceasta este cea de-a cincisprezecea stea variabilă descoperită de astronomii gălăţeni, drept pentru care a primit denumirea de Galaţi V15.

În noaptea de 27 spre 28 aprilie, în timpul activităţilor de surpraveghere fotometrică realizate în nebuloasa IC 1396, specialiştii în astronomie au observat variabilitatea în luminozitate a unei stele slab strălucitoare. Pentru confirmarea variabilităţii şi stabilirea tipului acestei stele variabile, s-au folosit datele publice de fotometrie de la survey-ul Zwicky Transient Facility.

În urma analizei curbei de lumină, s-a constatat că este o stea variabilă necunoscută de tipul EW (W Ursae Majoris) şi s-a determinat minimul şi maximul strălucirii, dar şi perioada de variabiliate care este de aproximativ 8,77 ore. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile, fiind incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile.

Echipa care a realizat descoperirea a fost formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic Galaţi, Gabriel Neagu şi Dominic Zlat, membri ai Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi, Gabriel Murawski de la Staţia de observare a tranzitului exoplanetelor din Suwałkach – Polonia şi Sam Deen de la Northern Arizona University, ultimii doi făcând parte şi din echipa World Wide Variable Star Hunters.

Steaua variabilă, descoperită în dreptul nebuloasei IC 1396 din constelaţia Cefeu, a primit denumirea de Galaţi V15.

„În perioada iulie 2012 – aprilie 2020 a fost realizat un survey fotometric la Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturiii. Aceste obsevaţii astronomice au fost realizate cu ajutorul a două telescoape Ritchey-Chrétien f/8 cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi Newton f/4 având oglinda de 200 mm. În urma acestor observaţii şi analizei datelor obţinute, au fost descoperite 15 stele variabile. Pentru căutarea şi descoperirea acestor stele variabile s-au realizat 59 de nopţi de observaţii, iar suprafaţa cerului care a fost fotografiată cu ajutorul celor două telescoape a fost de 148 grade pătrate. Pentru a întelege acest lucru, trebuie să ne imaginăm că diametrul unghiular al Lunii în faza de Lună plină este 0,5 grade. În urma unui calcul elementar, rezultă că suprafaţa de cer fotografiată în timpul survey-ului fotometric, la Observatorul Astronomic din Galaţi, este echivalentă cu acoperirea cerului de 592 de Luni pline”, se mai menţionează în comunicat.

„Am început activitatea de survey fotometric în vara lui 2012 sperând inițial să descoperim exoplanete, adică planete din afara sistemului nostru solar. Din păcate, nu am reușit acest lucru dar am avut mai mult succes cu descoperirea de stele variabile.

După această reușită am continuat de-a lungul anilor împreună cu mai mulți membri ai Astroclubului „Călin Popovici” din Galați căutarea stelelor variabile.

Toată activitatea de la Observatorul astronomic din Galați în domeniul cercetării științifice și al educației s-a realizat în echipă, iar un motiv de mândrie pentru noi este că din aceasta au făcut parte de-a lungul timpului foarte mulți elevi și studenți. Descoperirea celei de-a 15-a stele variabile este foarte importantă pentru observatorul nostru, deoarece am reușit acest lucru în urma survey-ului fotometric realizat în nebuloasa IC 1396.

Deși nu este prima stea variabilă descoperită de Observatorul astronomic din Galați ea este una importantă pentru noi întrucât descoperirea unei stele în dreptul unei nebuloase este mai dificilă și ne-am dorit de mult timp acest lucru.”, a declarat Ovidiu Tercu, coordonator al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Citeşte şi: WhatsApp suspendă serviciul de plăţi lansat în urmă cu doar zece zile în Brazilia

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Wizz Air lansează un nou zbor din București către o țară puțin vizitată de români. Ruta va fi disponibilă începând cu luna octombrie
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Ce faci dacă ai plătit vacanța, dar angajatorul nu îți aprobă concediul. Ce spune Codul Muncii
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie
Cancan.ro
Cine este Robert Francis Prevost, noul Papă de la Vatican. Câți ani are și de când este preot
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania