17 candidaţi la Bac, printre care şefa de promoţie, sancţionaţi cu „eliminarea din examen” după vizualizarea imaginilor de pe camere

17 candidați la Bacalaureat din judeţul Suceava, care au susţinut examenul la Centrul de Examen nr. 539 de la Liceul Tehnologic Vasile Cocea din Moldovița, au fost sancționați cu „eliminarea din examen” după vizualizarea imaginilor de pe camerele de supraveghere. Printre cei 17 elevi se numără şi şefa de promoţie, care încheiat liceul cu media 10, iar la Bacalaureat a obținut 9,46. Imaginile au fost vizualizate de inspectori de la ISJ Suceava în urma unei sesizări referitoare la modul de desfăşurare a examenului la Centrul de Examen din Moldovița, informează Monitorul de Suceava.
Romania TV
15 iul. 2020, 13:59
17 candidaţi la Bac, printre care şefa de promoţie, sancţionaţi cu

Printre cei 17 liceeni acuzaţi de fraudă s-a aflat şi şefa de promoţie, Alexandra Bîndiu. Aceasta şi-a încheiat studiile liceale cu media 10, iar în examenul de Bacalaureat a obținut nota 9,46. Alexandra a avut parte de o surpriză de proporții atunci când a vrut să-și ridice diploma de Bacalaureat. Absolventa a aflat că nu există o astfel de diplomă pe numele ei, deoarece este acuzată de fraudă.

Eleva a declarat că îşi va căuta dreptatea în instanţă.

Nivelul de dificultate (n.red. – al probelor de Bacalaureat) a fost acceptabil, m -am pregătit intens ca să fac faţă si dovada sunt rezultatele.  Eu sunt în stare să dau BAC-ul în orice moment, nu este o problemă, însă am nevoie de diplomă ca să mă pot înscrie la facultate, să-mi continui studiile, din luna octombrie, la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava„, a declarat absolventa pentru Adevărul. Ea ar fi vrut să urmeze cursurile Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

„Am contactat avocaţi, vom merge în instanţă pentru că lucrările redactate de mine sunt făcute din cunoştinţele proprii. Eu îmi vreau notele inapoi şi diploma„, a declarat eleva pentru sursa citată.

Referitor la frauda comisă în Centrul de Examen nr. 539 din Moldovița, eleva a declarat că nu ştie dacă s-a copiat, pentru că a fost preocupată să rezolve subiectele: „Eu nu pot spune ce s-a intamplat, eu eram concentrată pe lucrarea mea. Profesorul care era supraveghetor răspunde de asta, era sarcina lui“.

Cadrele didactice care au făcut parte din comisie, cercetate penal

La nivelul IȘJ Suceava, a fost constituită o comisie de cercetare pentru cadrele didactice care au făcut parte din comisia Centrului de examen nr. 539 și au fost sesizate organele de cercetare penală.

Comisia județeană de bacalaureat a verificat modul de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, în acest centru de examen, prin ridicarea și vizualizarea înregistrărilor audio-video, conform art. 7 alin. 4) din OMEN nr.4950/27.08.2019. Verificările au evidențiat faptul că un număr de 17 candidați se încadrează în prevederile art.13, alin (5) din OMEN 4950/27.08.2019. În conformitate cu prevederile metodologiei de examen (art. 96, alin (3) din Anexa 2 la OMECTS 4799/31.08.2010 și art.13, alin. (6) și (7) din OMEN 4950/27.08.2019), toți cei 17 candidați au fost sancționați cu Eliminare din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, fără dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat și anularea diplomelor de bacalaureat pentru cei promovați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Ioan Cezar Anuței.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei, Monica Anisie: Sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Ce scenarii sunt luate în calcul

Conform Art. 13, „Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Candidaţii care încalcă regulile sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi eliminaţi din examen, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”.

De asemenea, conform Art. 96, alin (3) din Anexa 2 la OMECTS 4799/31.08.2010: „În situația în care frauda este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat județeană/a municipiului București modifică rezultatele examenului, în sensul că respectivul candidat este considerat eliminat din examen. Dacă diploma de bacalaureat a fost completată, dar nu a fost eliberată candidatului, ea este anulată”.

Reprezentanții Inspectoratului Şcolar Suceava au făcut referire și la Art. 7 alin. 4) din OMEN nr. 4950/27.08.2019, în care se spune că „În vederea asigurării desfăşurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen (…) din centrul respectiv”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună