Ludovic Orban, anunţ despre vaccinul împotriva coronavirus. „Am făcut demersurile să putem să achiziţionăm”

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri că autorităţile au făcut demersuri pentru a cumpăra vaccin împotriva noului coronavirus în cazul în care acesta va fi descoperit.
Romania TV
17 iul. 2020, 12:30
Ludovic Orban, anunţ despre vaccinul împotriva coronavirus.

„Am făcut demersurile necesare în cazul în care se descoperă un vaccin să putem să achiziţionăm doze de vaccin. Puteţi să puneţi această întrebare domnului ministru Tătaru”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Un vaccin pentru coronavirus, dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna şi Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite ale Americii a prezentat rezultate bune şi este sigur pentru oameni, potrivit Washington Post. La sfârşitul lunii iulie, vaccinul va intra în ultima faza a testelor clinice şi va dura până pe 27 octombrie.

Cel mai avansat vaccin pentru COVID-19 intră în ultima fază a testelor clinice. Medic: „Este o veste bună”

De asemenea, Rusia vrea să producă sute de milioane de doze ale unui vaccin experimental pentru coronavirus. Etapa preliminară a testelor clinice a fost finalizată, iar conform cercetătorilor vaccinul este sigur şi induce o reacţie imună.

Cercetătorii ruşi susţin că au găsit vaccinul pentru coronavirus! „Va fi aprobat în Rusia în august şi în alte ţări în septembrie”

În cursa globală pentru crearea unui vaccin contra coronavirusului, o companie chineză de stat se mândrește cu faptul că angajații săi, inclusiv persoanele din conducere, au fost injectaţi cu vaccinuri experimentale, îndă dinainte ca guvernul să aprobe testarea la oameni.

COVID-19. Goana după antidot nu mai respectă nicio morală. O companie chineză testează noul vaccin pe propriii angajaţi VIDEO

Atenţia investitorilor a revenit în sectorul farmaceutic, aceştia urmărind modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, arată o analiză a casei de brokeraj XTB România, potrivit căreia pe măsură ce vaccinurile împotriva coronavirusului intră în faza finală a testării, se dezvoltă o ”nouă competiţie” la nivelul guvernelor pentru a încheia acorduri de furnizare a vaccinurilor, chiar înainte de publicarea informaţiilor privind eficacitatea.

”Pe măsură ce vaccinurile împotriva coronavirusului intră în faza finală a testării, se dezvoltă o ‘nouă competiţie’ la nivelul guvernelor pentru a încheia acorduri de furnizare a vaccinurilor, chiar înainte de publicarea informaţiilor privind eficacitatea. Unul dintre cele mai relevante exemple este guvernul Marii Britanii, care, după ce a semnat o înţelegere cu AstraZeneca şi Universitatea Oxford pentru 100 de milioane de doze de vaccin, se apropie de o tranzacţie de 500 de milioane de lire sterline cu GlaxoSmithKline şi Sanofi pentru a cumpăra 60 de milioane de doze din produsul dezvoltat de aceştia, în cazul în care produsul se dovedeşte eficient”, arată analiza.

Analiştii spun că investitorii au tins să plaseze pe plan secund informaţiile legate de accelerarea ritmului de creştere a numărului de cazuri la nivel internaţional. Aceştia s-au concentrat asupra semnalelor de redresarea a economiei aduse de datele macroeconomice.

„Aceste aspecte pot reprezenta nişte atuuri pentru companii în procesul de alegere a companiilor de către investitori. Pe de o parte, oferă stabilitate şi o siguranţă privind un volum semnificativ al cererii de vaccinuri. Pe de altă parte, pot oferi detalii privind companiile a căror candidaţi sunt cei mai promiţători sau legate de abilitatea de dezvoltare a produsului de către companie. Guvernele aleg companiile după o analiză cuprinzătoare care este greu de crezut că poate fi realizată de investitorul obişnuit având în vedere accesul diferit la informaţii, dar şi abilitatea de interpretare şi nivelul de expertiză net superior al guvernului. Un alt produs care a intrat în centrul atenţiei investitorilor sunt compuşii bazaţi pe anticorpi, ce vizează administrarea către persoanele neinfectate care au intrat în contact cu subiecţi depistaţi pozitiv. Una dintre companiile care s-au făcut remarcate în acest sector este Regeneron Pharmaceuticals, care a intrat în a treia fază a cercetărilor cu produsul său. Analiza este supusă pe un eşantion de 2.000 de subiecţi, în parteneriat cu Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase. Având în vedere ritmul accelerat de răspândire a infecţiilor în SUA, până la dezvoltarea unui vaccin care să aibă rezultate este posibil ca o modalitate mai eficientă pe termen scurt să fie reprezentată de astfel de compuşi, care pot ajuta la imunizarea populaţiei. Din acest motiv, companiile implicate în acest domeniu ar putea intra în centrul atenţiei”, afirmă Radu Puiu, analist în cadrul XTB România.

Pe măsură ce situaţia continuă să se deterioreze, în pofida sosirii sezonului cald, iar autorităţile din anumite ţări au în vedere noi măsuri restrictive, speranţa pieţelor se mută către un alt factor definitoriu: un vaccin.

”Astfel, atenţia investitorilor a revenit în sectorul farmaceutic, aceştia urmărind modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri”, se arată într-o analiză a XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Evaluarea progresului în privinţa unui vaccin nu este uşoară, în prezent numărul de produse în cercetare şi viteza de lucru fiind fără precedent. Se poate nota că în faza III de testare se află în prezent un produs al unei companii din China, şi un altul al asocierii Oxford – AstraZeneca. În această etapă, este testată eficacitatea medicamentului, după confirmarea siguranţei formulei de către primele două etape.

„Speranţele au fost ridicate şi pentru varianta firmei americane Moderna, testul la scară largă urmând să înceapă luna aceasta. Informaţii recente (preluate de Bloomberg) arată însă că o amânare a debutului fazei III ar ascunde de fapt dificultăţi mai serioase, o agenţie guvernamentală arătându-se nu foarte încrezătoare în capacitatea tehnică şi în resursele umane ale companiei de a duce la bun sfârşit un proiect atât de amplu. Amprenta speranţelor şi dezamăgirilor asupra valorii sale de piaţă a fost majoră. De la 19.23 dolari în ianuarie, acţiunea a atins un vârf de 80 de dolari, pe 18 mai înainte de coborî cu aproape un sfert, până la puţin peste 61 de dolari în sesiunea de marţi. Impactul veştilor (pozitive sau nu) asupra cotaţiilor emitenţilor din domeniu poate fi foarte mare chiar şi în interiorul sesiunii (intra-day). Nu puţine au fost sesiunile cu salturi de peste 10-15% atunci când au fost anunţate fie acceptarea finalizării cu succes a unei faze de testare, fie studii şi rezultate preliminare favorabile. Este cazul unor titluri precum Moderna, Cansino sau Novavax. Marţi, titlurile NVAX au sărit cu peste 31% în urma anunţului că a primit o finanţare de 1,6 miliarde dolari din partea autorităţilor, cea mai mare tranşă de până acum din cadrul programului Warp Speed, care a mai dirijat fonduri şi către Johnson and Johnson, Merck, AstraZeneca sau Moderna”, arată Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

El aminteşte că, recent, Pfizer, care a anunţat că a obţinut anticorpi în urma aplicării produsului dezvoltat împreună cu o companie germană (BioNTech) a primit votul investitorilor, deşi, ”pentru un gigant din industria farma, impactul relativ al unui nou produs este mult mai restrâns prin comparaţie cu o firmă mică”.

Astfel, Pfizer a crescut cu aproximativ 4,5%, în timp ce BioNTech (având o capitalizare de aproximativ 12 ori mai mică) a crescut cu peste 17% în prima parte a şedinţei, după anunţ, cu toate că aproape tot câştigul a fost risipit în sesiunile următoare.

”Aflăm astfel de unde apare o diferenţă majoră de volatilitate între firmele mici, atractive în special pentru speculatori şi cei cu apetit ridicat pentru risc, şi numele mari ale domeniului farma, preferate de investitorii cu o toleranţă mai redusă faţă de riscuri”, explică Claudiu Cazacu.

 De asemenea, acţiunile Regeneron, o companie cu o valoare de piaţă de peste 60 de miliarde de dolari, au crescut de la 373 dolari la începutul anului la peste 640 pe 7 iulie, ritmul fiind relativ susţinut. Un trend chiar mai puternic a înregistrat Cansino, listată pe bursa din Hong Kong, cu o capitalizare echivalentă de aprox 6,5 miliarde dolari (50,5 miliarde HKD): de la 59,85 dolari HK la 227 miercuri, 8 iulie. Titluri precum Gilead sau Fuji, au rămas în urmă, bătând pasul lateral în ultima lună, sau chiar au intrat pe trend descendent, ca în cazul conglomeratului japonez, rezultatele produselor lor fiind prea restrânse pentru a aprinde apetitul investitorilor.

„Viitorul este, însă, unul mai puţin clar: deşi nevoia de doze de vaccin va fi imensă, cu provocări logistice semnificative, avantajul ‘primului venit’ în pieţele financiare va însemna că atenţia pieţelor va fi ghidată în primul rând spre câştigătorul cursei, însemnând, cel puţin în primă fază, o diferenţă notabilă de performanţă în defavoarea competitorilor săi”, concluzionează Claudiu Cazacu.

Cu mai mult de 15 ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. Cu birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume incluzând FCA şi KNF.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, o șapcă neagră cu cruce roșie, tip Becali. Chinezii de pe Temu o au mereu la reducere și o vând la un preț bun
Capital.ro
Mare actriță a murit. A fost o stea a teatrului, o forță: Odihnește-te în pace!
Playtech.ro
Indicatorul circular alb-negru zăpăceşte şoferii în trafic. Prea puţini ştiu ce semnifică
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Gata de inaugurare: ultimele detalii pregătite la un important tronson din Autostrada Moldovei
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Vine iureșul de la 1 august. Scumpirile care vor face viața un chin
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 20 iulie 2025. O zi de Duminică plină de surprize
MediaFlux
Sindicatele critică măsurile de austeritate anunțate de Bolojan! „Un experiment periculos”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burtoșii de la CJ Mureș s-au gândit cum se pot plimba mai comod pe Via Transilvanica: o asfaltează și îi pun borduri