Avertismentul experţilor din sănătate: Distanţarea socială nu este eficientă pentru a opri răspândirea coronavirusului

Experţii în boli infecţioase susţin că distanțarea socială nu este eficientă pentru a opri răspândirea virusului, deoarece acesta poate supravieţui în aerosolii din aer chiar şi peste 16 ore.  
Romania TV
21 iul. 2020, 08:06
Avertismentul experţilor din sănătate: Distanţarea socială nu este eficientă pentru a opri răspândirea coronavirusului

Într-o lucrare publicată la începutul lunii iulie de către cercetătorii de la UTMB Galveston, de la Școala de Medicină a Universității Tulane, de la Universitatea din Pittsburgh și de la mai multe instituții naționale de sănătate publică au fost prezente dovezi că noul coronavirus supraviețuiește mult mai mult atunci când este transportat în aer, comparativ cu datele care se știau despre acest lucru, potrivit communityimpact.com, citat de gândul.ro. 

În timp ce cercetăriile de la începutul pandemiei arătau că virusul supraviețuiește în aer aproximativ trei ore, directorul laboratorului național Galveston, Scott Weaver, a declarat în timpul webinarului că noua cercetare arată că noul COVID-19 poate supraviețui cel puțin 16 ore în aer, într-un aerosol. Aerosolii sunt definiți ca o aglomerație de picături care nu depășesc cinci microni.

Istoria pe scurt a coronavirusurilor

Coronavirusurile nu sunt noi pentru experţii din domeniul medical, a adăugat Weaver, dar lucrarea puplicată recent a arătat că acesta supraviețuiește în aer mai mult decât coronavirusurile anterioare. La sfârșitul anului 2002, un focar de afecțiuni respiratorii a provocat aproximativ 7.000 de infectări în rândul oamenilor, începând din China și răspândindu-se pe o perioadă de șase luni. Acest focar de coronavirus, cunoscut sub numele de SARS, s-a terminat în vara lui 2003.

„Acesta a fost într-adevăr semnal de alarmă care ar fi trebuit să ne arată că avem nevoie de noi informații despre aceste coronavirusuri. Chiar și înainte de 2002 știam că coronavirusurile au cauzat o serie de boli”, a mai punctat specialistul.

Un alt virus cunoscut sub numele de coronavirus transmisibil la oameni, lilieci și cămile este MERS care s-a răspândit în Orientul Mijlociu, dar nu numai. Prima raportare a unei infectări a fost în 2012. Weaver a precizat că MERS nu s-a răspândit la fel de mult de la persoană la SARS.

Înainte de focarul SARS din 2002, se credea că aceste coronavirusuri declanșează o răceală comună sau boli ușoare, de sezon, precum gripa. Aceste coronavirusuri nu au primit prea multă atenție, a mai punctat specialistul, deoarece acestea nu reprezentau un risc grav pentru oamenii sănătoși.

O altă diferență majoră între coronavirusurile anterioare și COVID-19 este lipsa sursei – nu se știe cu exactitate unde sau cum a apărut acest virus, a precizat Weaver.

Primele rapoarte despre o boală pulmonară au venit în decembrie 2019 din China, însă specialistul precizează că probabil primele cazuri au apărut înainte.

În ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că virusul se transmite de la om la om. Începând din luna februarie, din ce în ce mai multe dovezi arată că transmiterea aeriană este cea care și în prezent cauzează un grad de răspândire foarte mare a bolii.

În cadrul cercetării, virusul COVID-19 a fost crescut în cantități mari și dus la o unitate de aerobiologie din Galveston, unde aerosolii au fost creați intenționat pentru a efectua infectări experimentale ale animalelor. Aerosolii erau controlați, picăturile fiind puse în camere speciale care erau monitorizate de-a lungul timpului pentru a vedea cât a supraviețuit virusul.

În încheierea acestei lucrări se susține încă o dată faptul că transmiterea aeriană a virusului este motivul pentru care se răspândește atât de eficient, a mai explicat specialistul.

„Trebuie să luăm cu adevărat… măsuri pentru a limita densitatea oamenilor, pentru a purta măști atunci când se află în medii riscante”, a îndemnat acesta.

Specialiştii avertizează: Coronavirusul se transmite foarte rapid prin aer!

Experții în boli infecțioase au subliniat faptul că distanțarea socială nu este eficientă pentru a opri răspândirea virusului, mai ales ținând cont de noile descoperiri prezentate în lucrarea de specialitate.

Susan McLellan, directorul medical al unității de îngrijire a paciențilorde la UTMB, a declarat că, la început, medicii se bazau pe experiența anterioară cu celelalte coronavirusuri pentru a încerca să ghicească cum se va manifesta SARS-CoV-2 și cum pot fi tratați pacienții. Pe măsură ce se află informații noi, recomandările pentru public trebuie să se schimbe, a punctat aceasta.

„Aceasta este o situație în care învățăm constant. Informațiile pe care le obținem acum despre persistența acestor aerosoli … arată clar că distanțarea socială nu funcționează”, a mai precizat Susan. 

Potrivit acesteia, una dintre cauzele care provoacă o manifestare gravă a bolii în rândul anumitor pacienți este faptul că organismul are un răspuns imunologic supracompensat. Prin urmare, terapiile și tratamentele clinice implică atât încercarea de a opri răspândirea virusului, cât și tratarea răspunsului imunologic.

„În ceea ce privește evoluția bolii, lucrurile stau destul de groaznic”, a punctat aceasta adăugând că doar un grup mic de pacienți cu COVID-19 la UTMB au peste 65 de ani.

Primele simptome ale virusului sunt foarte variate: Oamenii descriu simptome precum oboseala, durerile musculare și durerile de gât, dar nu și febră sau dificultăți de respirație. Abia la aproximativ o săptămână după infectare pacientul manifestă dificultăți de respirație, moment în care va veni la un spital.

Din cauza diferitelor reglementări referitoare la subiecții umani, procesul de începe a unui studiu clinic poate dura și luni întregi, însă specialiștii susțin că această perioadă ar trebui diminuată.

„Acordarea de medicamente experimentale oamenilor – sau utilizarea lor într-un mod experimental, dacă o faci pentru cercetare – există o cantitate foarte mare de controale și reglementări pentru protejarea subiecților umani”, a punctat specialistul.

Citeşte şi O româncă de doar OPT ani a fost infectată cu coronavirus în Grecia. Minora se află în izolare

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea