Un lider religios, un fost deputat şi o femeie, la conducerea opoziţiei siriene

Opoziţia siriană s-a unificat şi s-a dotat cu o nouă conducere, în fruntea căreia se află şeicul Ahmad Moaz Al-Khatib, un lider religios moderat, şi doi vicepreşedinţi, şi anume Riad Seif, un fost deputat, şi Souheir Atassi, o cofondatoare a mişcării de coordonare a revoltei, relatează AFP.
Romania TV
12 nov. 2012, 18:16
Un lider religios, un fost deputat şi o femeie, la conducerea opoziţiei siriene

Şeicul Ahmad Moaz Al-Khatib, omul consensului

Născut în 1960, şeicul Ahmad Moaz Al-Khatib este un lider religios moderat care a fost o perioadă imam al Moscheei Omeiazilor din Damasc. El nu face parte din niciun partid politic.

Această independenţă şi faptul că se află, alături de Riad Seif, la originea iniţiativei unei coaliţii extinse l-au impus drept un candidat al consensului la conducerea opoziţiei.

Adept al unui curent rezultat din islamismul sufit, acest demnitar religios a studiat relaţiile internaţionale şi diplomaţia. El nu are legături nici cu mişcarea Fraţii Musulmani şi nici cu vreo mişcare de opoziţie islamistă.

Arestat în mai multe rânduri, în 2012, pentru că a îndemnat în mod public la înlăturarea de la putere a regimului de la Damasc, autorităţile i-au interzis lui Al-Khatib să mai ia cuvântul în moscheile siriene, iar acesta s-a refugiat în Qatar.

Originar din Damasc, el a jucat un rol decisiv în mobilizarea zonei de periferie a capitalei, dar mai ales Duma, fiind foarte activ încă de la începutul mobilizării paşnice, în martie 2011.

„Şeicul Al-Khatib este o personalitate a consensului care beneficiază de o veritabilă susţinere populară pe teren”, subliniază Khaled al-Zeini, membru al Consiliului Naţional Sirian (CNS).

Riad Seif, un simbol al „Primăverii de la Damasc” din 2001

Riad Seif, în vârstă de 66 de ani, un industriaş ridicat prin propriile puteri, a crezut pentru mult timp că poate să schimbe regimul sirian din interior.

Ales de două ori în Parlament ca independent, în 1994 şi 1988, el a fost arestat în septembrie 2001 şi condamnat la cinci ani de închisoare sub acuzaţia că a vrut să „schmbe Constituţia în mod ilegal”.

Arestarea sa, alături de alţi nouă opozanţi, va da startul „Primăverii de la Damasc”, o perioadă de relavivă liberalizare, după sosirea la putere a lui Bashar al-Assad, în urma morţii tatălui acestuia, Hafez al-Assad, în iunie 2000.

El face parte dintre cei 12 opozanţi care au semnat „Declaraţia de la Damasc”, îndemnând la o schimbare democratică în Siria.

Atacurile sale împotriva regimului şi lupta sa împotriva corupţiei l-au costat presiuni asupra asociaţilor şi impunerea unor impozite, în opinia sa nejustificate, care l-au ruinat.

El a ispăşit începând din ianuarie 2008 o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, din cauză că a a reclamat democratizarea ţării.

După ce a început revolta, în martie 2011, el a fost arestat în mai pentru că a participat la o manifestaţie interzisă, după care a fost eliberat, o săptămână mai târziu, din cauza stării sale de sănătate.

Souheir al-Atassi, o membră de bază a coordonării revoltei

Souheir al-Atassi, în vârstă de 41 de ani, este cofondatoare a reţelei de activişti Comisia Generală a Revoluţiei Siriene (CGRS), care înregistrează ofensivele armatei, victimele violenţelor şi alertează mass-media asupra evenimentelor din Siria.

Ea intenţionează să impună vocea activiştilor de pe teren în cadrul opoziţiei.

O blondă elegantă, provenind dintr-o familie de opozanţi sunniţi laici de la Homs, considerată „capitala revoluţiei”, oraş situat în centrul Siriei, ea se află, alături de alte persoane, la originea „Primăverii de la Damasc”.

Ea a lansat, la vremea respectivă, un celebru Salon de discuţii la Damasc, unde toate tendinţele puteau să participe la dezbateri asupra democratizării.

Ameninţată cu moartea, Souheir al-Atassi, o personalitate puternică şi foarte activă din interioul Siriei, unde a petrecut şapte luni în clandestinitate, s-a refugiat în Fanţa, la sfârşitu lui 2011, unde a găsit „o libertate de mişcare”.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african