Sediile instanţelor de judecată, focare de COVID-19. Forumul Judecătorilor cere măsuri pentru evitarea răspândirii infecţiilor

Forumul Judecatorilor din Romania anunţă ca sediile instantelor de judecata au devenit deja focare COVID-19. Asociaţia solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. Asociaţia a elaborat un Proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală cu referire la digitalizarea sistemului.
Romania TV
04 aug. 2020, 07:11
Sediile instanţelor de judecată, focare de COVID-19. Forumul Judecătorilor cere măsuri pentru evitarea răspândirii infecţiilor

„Sediile instantelor de judecata au devenit deja focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2, existand cazuri numeroase in foarte multe dintre instantele mari din municipiile importante ale tarii. Acest fapt a determinat inchiderea temporara a unor instante si amanarea judecarii unor dosare. (…) In consecinta, Forumul Judecatorilor din Romania solicita din nou Parlamentului Romaniei, Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei luarea urgenta a unor masuri legislative in scopul prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrangerea fazei orale in cauzele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, dar si prin digitalizarea justitiei in Romania”, se arata intr-un comunicat transmis marti de Forumul Judecatorilor din Romania.

Judecătorii susţin că lipsa unui plan serios de reluare graduala a activitatii instantelor dupa incetarea starii de urgenta, care ar fi asigurat distantarea fizica intre participantii la actul de justitie si protejarea sanatatii publice, a permis raspandirea virusului.

„In atare conditii, este absolut necesara digitalizarea extinsa a instantelor de judecata, comunicarea actelor de procedura urmand a fi efectuata exclusiv pe cale electronica, dar si adoptarea cu rapiditate a unui act normativ in vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinta, precum si a restrangerii fazei orale in anumite pricini judiciare. In dosarele (…) in care partile consimt ca solutionarea sa se faca fara citarea partilor, pe baza inscrisurilor existente la dosar si a probelor deja propuse, instanta judecatoreasca ar aprecia cu privire necesitatea existentei fazei orale”, se mai arată în comunicat.

Forumul Judecatorilor din Romania solicita Guvernului si Parlamentului sa aiba un rol activ si sa reglementeze rapid o solutie care sa permita judecata a sute de mii de cauze fara dezbateri orale, atat in prima instanta, cat si in caile de atac, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale si a jurisprudentei relevante a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

„Nici litera si nici spiritul art. 6 din Conventie nu impiedica o persoana sa renunte in mod voluntar la garantiile oferite de procesul echitabil, atat in mod expres, cat si tacit. Renuntarea la dreptul de a participa la sedinta de judecata trebuie sa fie neechivoca, sa fie insotita de un minimum de garantii procedurale corespunzatoare acestei renuntari si sa nu contravina unui interes de ordine publica. Pentru a considera ca reclamantul a renuntat implicit, prin comportamentul sau, la un drept conferit de art. 6, trebuie sa fie stabilit ca reclamantul putea sa prevada in mod rezonabil consecintele comportamentului sau”, se precizeaza in comunicat.

Forumul Judecatorilor din Romania reaminteste ca a promovat deja un proiect de modificare si completare a Codului de procedura civila si a unor legi conexe pentru degrevarea instantelor judecatoresti, accelerarea unor proceduri judiciare si introducerea unor alternative flexibile, iar acum prezinta public si un proiect de modificare si completare a Codului de procedura penala.

„In conditii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrangeri serioase, iar Codul de procedura penala nu ofera solutii adecvate pentru rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil. Digitalizarea a ramas pana in prezent o tema de dezbatere, neexistand, insa, un proiect suficient de amplu si consistent pentru adoptarea unor solutii legislative efective si de impact care sa corespunda principiilor care guverneaza procesul penal si sa nu impieteze asupra exercitiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstante sanitare au readus in prim plan insuficienta digitalizarii sistemului judiciar si problema cadrului legislativ inadecvat derularii procedurilor in fata organelor judiciare prin utilizarea raspandita a mijloacelor de comunicare la distanta”, se mai arata in comunicat.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african